Kako ebola utiče na telo?

Ebola nastavlja zastrašujuće širenje po Zapadnoj Africi. Procenjuje se da su ukupno 1.093 osobe zaražene, dok je život od ove bolesti izgubila 661 osoba, piše "Business insider".

Izvor: Businessinsider

Utorak, 29.07.2014.

13:53

Default images

Šta se zapravo dešava kada neko dobije ebolu i kako se to može sprečiti?

Bolest se prvo manifestuje simptomima sličnim gripu, ali ubrzo stanje eskalira. Simptomi i njihova ozbiljnost pogoršavaju se velikom brzinom. Na samom početku, groznica, slabost, bol u mišićima, glavobolje i suvo grlo vrlo lako se mogu pripisati ozbiljnijem slučaju gripa.

Međutim, uskoro dolazi do povraćanja i dijareje, osipa i oslabljenog rada organa. Kod mnogih zaraženih dolazi do unutrašnjeg i eksternog krvarenja. Vrlo često dolazi do krvarenja iz mesta uboda (prilikom primanja vakcina) i sluznih membrana – nos i kapci.

Ebola je samo jedan od najmanje 30 virusa koje prate ovakvi simptomi.

Prvo pojavljivanje zabeleženo je u Gvineji, ali je najviše slučajeva zabeleženo u Sijera Leoneu. Nigerija je upravo saopštila da je zabeležila prvi smrtni slučaj. U pitanju je putnik iz Liberije, još jednog mesta u kome se beleži povećan broj zaraženih.

Kada su preventivne mere u pitanju, najbolje je prestati s konzumacijom životinjskog mesa, izolovati bolesne, pratiti sve kontakte koje su zaraženi imali s okolinom i dezinfikovati domove bolesnih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: