Koronavirus izaziva sterilitet? "Niko nije pošteđen dejstva ovog virusa"

Kod osoba oba pola koje su preležale kovid 19 drastično je smanjena mogućnost da ostave potomstvo, a kod nekih ne postoje ni šanse za to, pokazuju preliminarni rezultati studije dr Dragane Bojović Jović iz "Narodnog fronta". Prema istraživanju doktorke Bojović Jović, čak i da dođe do oplodnje kod onih koji su se oporavili od kovida19, postoji mogućnost pojavljivanja anomalija u plodu.

Izvor: B92

Petak, 31.07.2020.

16:01

Koronavirus izaziva sterilitet?
Foto: Printskrin/B92

"Ovaj virus ne štedi nijednu ciljnu populacionu grupu, niko nije pošteđen dejstva ovog virusa", rekla je dr Verica Jovanović na današnjoj konferenciji.

Dodaje da ovaj virus deluje sistemski, i da utiče na sve organe i sisteme ljudskog organizma.

"Istraživanja će u narednom periodu dati precizne podatke i ukazati na one rizike i posledice koje sam virus može da izazove delujući i na genitalne organe i na uopšte mogućnost oplodnje", navodi dr Jovanović.

Istraživanja koja se sprovode u svetu se sistematizuju, potrebno je vreme i broj takvih istraživanja i kritične grupe ciljne populacije i uzorci koji su pravilno definisani i odabrani.

"To će sigurno trajati, za sve to je potrebno vreme, a osobe koje se u različitim stručnim oblastima bave analizovom rizika i posledica će svakako dati zaključke", smatra dr Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: