Objava FDA: Fajzerova vakcina može da se čuva i u farmaceutskim zamrzivačima

Fajzer kaže da njihova vakcina može da se skladišti i na temperaturama u običnim farmaceutskim zamrzivačima i to do dve nedelje.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 27.02.2021.

18:10

Objava FDA: Fajzerova vakcina može da se čuva i u farmaceutskim zamrzivačima
Foto: Shutterstock/Seda Yalova

Američka agencija za hranu i lekove objavila je ovu vest u četvrtak, prenosi "Firstpost", a to znači da se Fajzerova vakcina može da se skladišti nešto lakše nego se ranije mislilo. Ranija preporuka je bila da se ta vakcina skladišti na ekstremno niskim temperaturama između -80 i -60 stepeni Celzijusa.

Obični farmaceutski zamrzivači najčešće rade na oko -20 stepeni Celzijusa.

"Ova alternativna temperatura transporta i skladištenja olakšaće teret nabavke opreme za skladištenje vakcina na mestima vakcinisanja i pomoći da se vakcina dovede na više mesta", rekao je Piter Marks, direktor FDA-inog Centra za procenu i istraživanje bioloških lekova.

Jednom otvorena, bočica može da se čuva i do pet dana.

Fajzer dodaje da jednom odmrznuta bočica može da se čuva u frižideru i do pet dana i to na temperaturi od 2 do 8 stepeni Celzijusa.

Na sobnoj temperaturi može da stoji najviše do dva sata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: