Zdravlje

Nedelja, 28.01.2024.

18:25

Mnogi ga koriste za zimnicu, a ne znaju da ovaj njegov sastojak može biti otrovan

Kako da najbolje koristite zeleni paradajz? Dobar je u zimnici, pohovan, a evo i koji njegov sastojak može biti štetan po zdravlje.

Izvor: B92

Mnogi ga koriste za zimnicu, a ne znaju da ovaj njegov sastojak može biti otrovan
Foto: BalkansCat/Shutterstock

Marinirani zeleni paradajz u tegli je stara srpska zimnica seljaka koja je skroz zaboravljena.

Zeleni paradajz ima potpuno drugačiji ukus i teksturu od zrelog, crvenog paradajza i najčešće se koristi u turšiji, kao zimnica. Dok se neki brinu da može biti otrovan, drugi tvrde da je jako dobar za neke zdravstvene tegobe.

Ovo povrće prepuno je vitamina C i zbog toga ga stručnjaci za hranu rado preporučuju.

Ipak, budite oprezni sa njegovom upotrebom u ishrani u sirovom stanju. Ono se ne preporučuje zbog sastojka solanina koji je toksičan i može izazvati bolove u stomaku čak i ako se uzme 25 mg ove supstance.

Zato se savetuje da ga koristite u zimnici, bilo kao sastojak turšije bilo kao osnovnu namirnicu za kiseljenje u tegli. Takođe, možete ga i termički obrađivati, a najbolje je da pratite svoju reakciju i pratite da li vam prija kad jedete zeleni paradajz.

Dobar je za creva

Budući da je zeleni paradajz odličan izvor vlakana, koji naš probavni sistem održavaju zdravim, sprečavaju zatvor i smanjuju rizik od srčanih bolesti i dijabetes melitus. Semenke i kora paradajza prepuni su dijetalnih vlakana koja se ne vare u crevima ali pomažu u razmnožavanju dobrih crevnih bakterija.

Poboljšava vid

Zeleni paradajz u sebi ima i beta karoten koji pomaže u proizvodnji vitamina A, koji je ključan za zdravlje naših očiju.

Smanjuje krvni pritisak

Budući da je ovo povrće bogato i kalijumom koji se suprotstavlja efektima natrijuma i pomaže u snižavanju krvnog pritiska izuzetno je dobro za sve koji imaju taj problem. Gojal napominje da zeleni paradajz pomaže u sprečavanju oksidacije LDL holesterola ili poznaijeg kao loš holesterol, u krvnim sudovima, što takođe smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Olakšava tegobe sa venama

Ponekad se u zbirkama recepata sa prirodnim lekovima sreće savet da kolutove zelenog (ali i zrelog) paradajza koristite kao obloge ako patite od proširenih vena. Treba znati da sve površinske terapije, uključujući i one sa medikamentima, deluju samo - površinski i kratkotrajno.

Za lečenje vena morate se obratiti lekaru, a obloge od paradajza koristite samo ako vam one olakšavaju tegobe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: