"Terminator 2" menja svet 3D štampača? (VIDEO)

Napravljen 3D štampač koji će štampati 25 do 100 puta brže od postojećih.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 25.03.2015.

13:05

Default images
Foto: YouTube Screenshot

Američka kompanija iz “silicijumske doline” Carbon3D je otkrila da će njihov novi 3D štampač štampati 25 do 100 puta brže od postojećih. Drugim rečima, štampanje jednog objekta sada će se meriti minutima, umesto u satima. Ceo proces izgleda kao da je snimak pušten unazad.

Trik je u tome što Carbon3D, za razliku od konkurencije, ne štampa predmete sloj po sloj, već korišćenjem svetlosti oblikuje predmete od materijala koji se "izvlači" iz tečne smole.

To znači da bi Carbon3D mogao uneti revoluciju među štampače, a pretpostavlja se da će uskoro početi da se koristi u avio industriji ali i u medicini.

Pored velike brzine, sam kvalitet štampe biće na mnogo višem nivou nego do sad.

"Tradicionalna 3D štampa je u suštini isto što i 2D štampanje. Mi radimo nešto drugo", kaže direktor kompanije Džozef Desimon.

On je otkrio da je njegov tim inspiraciju dobio iz filma "Terminator 2" i od čuvenog smrtonosnog robota od tečnog metala T-1000.

"Suočavali smo se sa mnogim problemima i počeli smo da udaramo na same fundamente tradicionalnog 3D štampanja. Na kraju smo stigli do nečega što se ne radi po slojevima. Kada danas pričate o 3D štampanju, uvek govorite o slojevima, ali kod nas to nije slučaj. Najveći problem koji smo imali jeste kako da održimo materijal u tečnom stanju dok 'klešemo' predmet. ", rekao je Desimon.

Rešenje je bilo relativno jednostavno, kiseonik inhibira fotopolimerizaciju, pa se ispod smole nalazi poseban sloj koji propušta UV zračenje (neophodno za oblikovanje), ali i kiseonik koji pomaže da smola koja nije direktno izložena svetlosnom snopu ostane u tečnom stanju.

Pogledajte fascinantan snimak ispod i uverite se i sami u brzinu štampanja:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: