Ubuntu uskoro na telefonima

Popularni operativni sistem konkurisaće Androidu, iOS-u i Windowsu na pametnim telefonima, televizorima i tabletima.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

17:01

Default images

Kompanija Canonical, koja stoji iza najpopularnije Linux distribucije, planira da Ubuntu 12.04 prebaci u kategoriju distribucija Linuxa s dugoročnom podrškom i doda mu Unity interfejs, piše ZDnet.

Nakon toga krenuće širenje na sve kompjuterske uređaje. Procenjuje se da bi prvi primerci uređaja pogonjenih Ubuntuom i procesorima ARM mogli početi da se pojavljuju tokom drugog tromesečja sledeće godine.

Potpuno dovršena verzija, spremna za sve platforme, trebalo bi da se pojavi 2014. godine.

Glavni konkurent, smatraju u Canonicalu, biće im Googleov Android, koji već dominira globalnim tržištem. Ipak, u toj kompaniji uvereni su da još uvek ima mesta, ne samo za Ubuntu, već i za Windows 8.

Naime, nakon što je Google kupio kompaniju Motorola Mobility, mnogi proizvođači hardvera potražiće alternative Androidu.

Ubuntu nije jedini operativni sistem koji je u planu za korišćenje na više različitih platformi. Microsoft radi nešto slično sa svojim Metro interfejsom u Windowsu 8.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: