Kompjuter spasao pilota početnika od smrtonosnog pada

Američke vazdušne snage objavile su video koji prikazuje let pilota početnika koji je bio na treningu i upravljao borbenim avionom F-16, a zatim je izgubio svest.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 16.09.2016.

08:25

Kompjuter spasao pilota početnika od smrtonosnog pada
Foto: Screenshot

Prilikom okretanja aviona na telo pilota delovala je sila osam puta veća od normalne sile gravitacije, zbog čega se onesvestio. Avion je zatim krenuo u direktan vertikalan pad, a motor je radio punom snagom.

Mladog pilota je sve vreme pratio instruktor u drugom avionu F-16, koji je u očaju počeo da viče, naređujući pilotu da podigne avion i ne znajući pritom da je pilot izgubio svest. Međutim, tada je kontrolu preuzeo sistem Auto-GCAS (Automatic Ground Collision Avoidance System), koji je ispravio avion i tako spasao pilota.

Ovo je samo jedan od podsetnika da je autonomni transport budućnost, a već sada postoje sistemi koji spasavaju živote. Nedavno je muškarac otkrio da je automobil Tesla spasao njegov život - odvezao ga je u bolnicu nakon što zbog jakih bolova u grudima nije više mogao da vozi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: