Google Chrome po prvi put pretekao Internet Explorer

Googleov browser Chrome definitivno je skinuo sa trona suparnički Microsoftov Internet Explorer i postao nesporni broj jedan na svetskom tržištu, po podacima objavljenim u ponedeljak.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 03.05.2016.

11:35

Google Chrome po prvi put pretekao Internet Explorer
Foto: Beta/AP, Mark Lennihan

Kompanija Net Application, specijalizovana za takvu vrstu statistike, objavila je da je u aprilu Chrome prvi put, za dlaku, pretekao Explorer. Po tim podacima, Chrome je osvojio 41,66 odsto uela na tržištu nasuprot Explorerovih 41,35 odsto.

Druga kompanija za procenu tržišnog udela, StatCounter, objavila je još 2012. da je Chrome nadmašio Explorer. Microsoft, međutim, nije priznao te rezultate navodeći razliku u metodologiji između Net Applictationa i StatCountera, tvrdeći da druga kompanija favorizuje Chrome, a podcenjuje Explorer.

Danas, međutim, dominaciju Googleovog browsera priznaju obe statističke agencije.

Po statistici StatCountera za april 2016. razlika između dva browsera još je veća: Chrome ima 60,47 odsto tržišta, a Explorer samo 13, 25 odsto. Čak je i Firefox s 15,62 odsto nadmašio Microsoftov browser.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: