Sijalice od grafena uskoro na tržištu

Nova sijalica od grafena, koja bi u prodaji trebalo da se nađe do kraja godine, predstavlja prvi proizvod sačinjen od ovog materijala.

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2015.

16:35

Default images
Ilustracija

Nova sijalica koju je osmislio tim naučnika sa Univerziteta u Mančesteru (gde je grafenl prvi put i otkriven) pruža jaču svetlost od standardnih LED sijalica, koristi 10 odsto manje energije i ima duži vek trajanja.

“Prošlo je tek nešto više od decenije nakon što je materijal otkriven, a mi već predstavljamo proizvod koji je od njega načinjen. Ovo je veoma kratko vreme za naučne pojmove - najčešće prođe bar 20 godina pre nego što neko otkriće dobije prvu primenu”, izjavio je Kolin Bejli, direktor kompanije “Graphene Lighning” i profesor sa Univerziteta u Mančesteru.

“Naša sijalica dokaz je da proizvodi od grafena polako postaju realnost. Ali, ovo je samo početak. Naši partneri već razmišljaju o tome gde bi sve ovaj zanimljivi materijal mogao da nađe primenu”, zaključio je Bejli.

Foto: Dineshraj Goomany/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: