"Spejs iks" poslao astronaute u svemir, raketa preletela Srbiju FOTO/VIDEO

Posle opsežnih priprema i jednog odlaganja, drugi pokušaj istorijskog leta sa tla SAD u svemir je uspeo.

Izvor: B92

Subota, 30.05.2020.

21:41

Tanjug/AP Photo/David J. Phillip

Lansiranje je izvedeno u planiranom terminu - 21.22 po srednjeevropskom vremenu. Astronauti Robert Benken i Daglas Hurli su već na putu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Astronaute čeka put od 19 sati do Međunarodne svemirske stanice.

Dvojica američkih astronauta poletela su danas u orbitu iz Svemirskog centra "Kenedi" na Floridi, što je prvo lansiranje astronauta sa američkog tla posle devet godina.

Astronauti Nase Robert Benken i Daglas Harli poleteli su u svemirskoj letelici privatne kompanije "Spejseks", prenosi Glas Amerike. Raketa "Falkon 9" lansirana je u 15.22 po lokalnom vremenu, a astronauti su u novoj kapsuli "Kru Dragon", kojoj je to prvi let u orbitu sa ljudskom posadom.

Benken i Harli trebalo je da ka Međunarodnoj svemirskoj stanici polete u sredu, ali je lansiranje otkazano 17 minuta pre početka zbog nevremena.

Poslednji put je sa Floride lansiran spejs šatl sa astronautima Nase u julu 2011. Pilot te misije bio je Harli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

127 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: