Google i Samsung: Bolje pakt nego rat

Kompanije Google i Samsung sklopile su dugoročni sporazum o licenciranju koji će pokriti postojeće patente u vlasništvu dve korporacija, kao i one koje će patentirati u idućih deset godina.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: CNET/Autor: M. W.

Ponedeljak, 27.01.2014.

11:11

Default images

IT divovi nisu objavili nikakve pojedinosti o uslovima pod kojima je sporazum sklopljen, kao ni koje sve patente i tehnologije obuhvata. Sve što su naveli bilo je da je "od obostrane koristi" i naglasili da dve firme mogu sarađivati kako bi se izbegle tužbe.

"Saradnja donosi veće dobitke nego nepotrebni sporovi oko patenata", rekao je čelnik Samsungovog centra za intelektualno vlasništvo Seungho Ahn. Što se verojatno odnosilo najpre na Apple, koji se sa Samsungom već nekoliko godina povlači po sudovima.

Pred američkim sudovima Apple je dosad bio uspešniji. Idući okršaj, oko uređaja kao što su Galaxy 3 i iPhone 5, pred sudom će se naći 31. marta. Pre toga bi trebalo da se održe pregovori, i to 19. februara. Ali, nagodba se čini malo verovatnom, iako sudija Lusi Koh insistira na "pomirenju".

Google i Samsung godinama blisko sarađuju. Samsungov uspeh sa pametnim telefonima verojatno ne bi bio toliki da nije bilo Androida, Google-ovog operativnog sistema. Iako je bilo trzavica u njihovom odnosu, kompanije zavise jedna od druge. Pretpostavka je da se većina patenata koji su obuhvaćeni ovim sporazumom odnosi upravo na mobilne tehnologije, piše CNET.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: