EU: Veće smanjenje izduvnih gasova

Evropska komisija upozorila da bi globalno zagrevanje moglo biti mnogo razornije nego što se prvobitno mislilo.

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2009.

18:17

Default images

Evropska komisija upozorila je danas da bi globalno zagrevanje moglo biti mnogo razornije nego što se prvobitno mislilo i pozvala je da se na pregovorima ove godine usvoje odluke o većim i skupljim smanjenjima emisije gasova.

Komisija je ovo naznačila u pripremi za svoju pregovaračku poziciju za predstojeće pregovore krajem godine u Kopenhagenu o ugovoru koji treba da nasledi Kjoto protokol o merama za sprečavanje globalnog zagrevanja.

EU je saopštila da će zatražiti da se smanji nivo izduvnih gasova u avionskoj i špediterskoj industriji iako su oba sektora jako pogođena globalnom recesijom.

"Neophodno je da se obezbedi ambiciozan rezultat u Kopenhagenu koji ostavlja otvorena vrata za niži stabilicioni nivo (izduvnih gasova)", naglašava se u izveštaju Evropske komisije.

Sadašnji nivo gasova koji stvaraju utisak staklene bašte je oko 380 delova na milion, a naučnici traže da se ispuštanje tih gasova stabilizuje na znatno nižem nivou nego što je prethodno preporučeno od 350 delova na milion, navodi se u izveštaju Evropske komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: