Ponedeljak, 29.12.2008.

21:56

Vojvodina: Romi u parlamentu

Romima ove godine prvi put pružena prilika da imaju svog predstavnika u pokrajinskom parlamentu.

Izvor: Beta

Default images

Direktor Kancelarije za inkluziju Roma Izvršnog veća Vojvodine Duško Jovanović izjavio je danas da su u toku 2008. u srednje škole upisana 223 učenika romske nacionalnosti što je "značajan porast" u odnosu na prošlu godinu kada je upisano samo 150 učenika.

Direktor Kancelarije za inkluziju Roma Izvršnog veća Vojvodine Duško Jovanović izjavio je danas da su u toku 2008. u srednje škole upisana 223 učenika romske nacionalnosti što je "značajan porast" u odnosu na prošlu godinu kada je upisano samo 150 učenika.

Jovanović je na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati te institucije u protekloj godini kazao da je Kancelarija za
inkluziju Roma obezbedila 650.000 dinara za stipendije i jednokratnu finansijsku pomoć za učenike i studente, a sve radi povećanja broja romske dece u obrazovnim ustanovama širom Vojvodine.

Kancelarija je pružila značajnu podršku Uniji romskih studenata kako bi se u Studentskom parlamentu Univerziteta u Novom Sadu
zagarantovalo jedno mesto za studenta romske nacionalnosti, kazao je Jovanović.

Dodao je da je ova godina posebno značajna za Rome u Vojvodini, jer je Demokratska stranka omogućila da Romi prvi put dobiju svog predstavnika u pokrajinskom parlamentu čime je data mogućnost da se prava i interesi romske nacionalne zajednice ostvaruju i kroz Skupštinu Vojvodine.

Prema njegovim rečima, na zahtev Kancelarije da se obezbede sredstva za rešavanje pitanja infrastrukture u romskim naseljima, kao i za unapređenje stanovanja u više od 20 romskih naselja u Vojvodini, Upravni odbor za kapitalna ulaganja odobrio je 300 miliona dinara, što je najveća i najznačajnija investicija za romsku populaciju.

Jovanović je najavio da Kancelarija za 14. februar 2009. godine priprema Donatorsku konferenciju na kojoj će romske nevladine
organizacije, uz pomoć lokalnih samouprava, domaćim i stranim donatorima predstaviti svoje projekte za unapređenje položaja Roma u Vojvodini.

Partnerske organizacije na tom projektu su Matica romska i Savez NVO Dekada Roma, a sredstva je obezbedio Pokrajinski sekretarijat za propise, upravu i nacionalne manjine, rekao je Jovanović.

Dodao je da su sredstva za pripremu i izradu projekata dobile 64 romske NVO i 31 opština u Vojvodini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

12 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Podeli: