LŠ: Arsenal i Bajern u četvrtfinalu

Fudbaleri Arsenala i Bajerna iz Minhena prvi su četvrtfinalisti Lige šampiona.

Izvor: B92

Utorak, 09.03.2010.

22:38

Default images

Londonski tim je deklasirao Porto sa 5:0 (tri gola Bentner, Nasri i Ebue) i tako nadoknadio 1:2 iz Portugala. Bajern je u Firenci izgubio 3:2, ali je kod kuće slavio 2:1, pa je prošao dalje zbog većeg broja golova u gostima. Jovetić je bio dvostruki strelac za ’Violu’, uz Vargasa, a pogotke za Bavarce dali su Van Bomel i Roben.

Superiorni Arsenal razbio Porto

Ekipa Arsenala je od početka do kraja bila bolji rival od Porta i sa pet golova u mreži Portugalaca nadmoćno se plasirala u četvrtfinale Lige šampiona.

Arsenal je od početka krenuo sa atacima ka golu Portugalaca, a prvu priliku propustio je Aršavin. čiji je udarac golman Helton sproveo u korner. Međutim, već u devetom minutu ’tobdžije’ stižu do prednosti. Aršavin je dobio duel u vazduhu posle degažmana Almunije, zatim je za malo sustigao loptu koju mu je poslao Nasri, ali intervenisao je Koeljo. Nedovoljno dobro jer je ona došla do Niklasa Bentnera, koji postiže pogodak.

Tim Arsena Vengera i dalje je bio bolji, ali bez izrazitih prilika sve od 25. minuta kada Arsenal duplira vođstvo – posle greške Fusilea lopta dolazi do Aršavina, koji uspeva da izdrži startove protivničkih fudbalera i da uposli Bentnera na drugoj strani, a Danac postiže svoj drugi gol. Tako je Bentner na najbolji način odgovorio na brojne kritike posle promašaja na meču sa Barnlijem.
Do kraja poluvremena Arsenal je propustio još nekoliko prilika – Aršavin je promašio praznu mrežu, a Helton je odbranio udarce Vermelena i Bentnera.

U 55. minutu Falkao je propustio jednu od retkih Portovih prilika, a u periodu od 63. do 66. minuta ’tobdžije’ definitivno obezbeđuju prolaz dalje – prvo je Samir Nasri posle solo-akcije matirao Heltona, a Emanuel Ebue je posle kontranapada i dodavanja Aršavina obišao golmana Porta i sproveo loptu u mrežu.

U 90. minutu Bentner je postigao het-trik, pošto je realizovao jedanaesterac nakon što je Rolando oborio Ebuea. Sve u svemu, Arsenal je i bez Seska Fabregasa odigrao sjajan meč i zasluženo se plasirao među osam najboljih timova u LŠ.

Fiorentina - tako blizu, a tako daleko

Fiorentina je na svom terenu protiv Bajerna vodila sa 2:0 i 3:1, ali je Bajern pogocima Van Bomela i Robena izborio plasman u četvrtfinale LŠ.

U prvom poluvremenu meča na Artemio Frankiju nije viđeno mnogo prilika, ali je tim iz Firence imao rezultat koji ga vodi u četvrtfinale Lige šampiona. ’Viola’ je imala blagu terensku inicijativu, a vodeći gol postignut je u 27. minutu - šut Markionija sa distance golman But nije najspretnije ukrotio, rekonvalescent Van Bujten zakasnio je da zagradi Huana Vargasa, a 26-godišnji Peruanac je iskosa sa leve strane maestralnim udarcem doneo prednost ekipi Čezarea Prandelija.

Pre i posle vođstva fudbaleri i navijači Fiorentine po jednom su tražili penal nakon igranja Van Bujtena rukom u šesnaestercu, ali je sudija Undijano Maljenko oba puta ostao nem.

Najbolju priliku za izjednačenje Bavarci su propustili u 34. minutu - Švajnštajger, koji je čini se bio u ofsajdu, dodaje do Robena, ali golman Frej ’skida zicer’ Holanđaninu i tako uspeva da nadomesti smušenost odbrane svog tima.

Iako se očekivala inicijativa Bajerna po izlasku iz svlačionice, dogodilo se upravo suprotno. Kolosalnu priliku propustio je Đilardino u 50. minutu, kada je šutirao pravo u Buta sa 4m.
Samo četiri minuta kasnije Fiorentina ipak duplira prednost – Markioni je centrirao za Đilardina, koji je čini se bio za pola koraka u ofsajdu, on ostavlja loptu petom za Stevana Jovetića, a crnogorski reprezentativac šalje loptu u donji desni ugao gola Bajerna.

Pogodak Jovetića bio je samo najava prave kanonade golova u narednih 15-ak minuta. U 60. minutu Riberi je uputio loptu sa leve strane, Miler je postupio ispravno kada je propustio loptu za Marka van Bomela, a Holanđanin udarcem sa 20-ak metara po zemlji pogađa donji levi ugao gola Freja.

Razočaranje nije stiglo ni da se oseti na tribinama, a Jovetić je postigao novi pogodak (64. minut) – uz malo sreće je ’prošao’ dupli pas sa Đilardinom, Jovetić dobija duel sa loše postavljenim Van Bujtenom i šalje loptu kroz noge Butu.

Poigravanje se emocijama navijača oba tima nastavljeno je u 66. minutu, kada je Arjen Roben sa 20m fantastičnim udarcem pogodio gornji desni ugao za novu euforiju Bavaraca.

Burna dešavanja u prvoj polovini drugog poluvremena i psihički i fizički iznurila su igrače oba tima. Ostatak meča protekao je u ravnopravnoj igri bez pravih prilika, a dobra kontrola lopte Bavaraca onemogućila je pritisak domaćih u finišu meča.

U sredu se igraju revanši Real - Lion i Mančester Junajted - Milan, a detaljnu najavu tih okršaja pročitajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: