Nedelja, 04.10.2009.

11:02

SD Partizan slavi 64. rođendan

Sportsko društvo Partizan u nedelju slavi svoj 64. rođendan.

Izvor: B92, Beta

Default images

SD Partizan osnovano je 4. oktobra 1945. godine u Beogradu pod nazivom Fiskulturno društvo Centralnog doma Jugoslovenske armije Partizan. Danas je sportsko društvo Partizan asocijacija 25 klubova u isto toliko sportova, među kojima su najupspešniji fudbalski, vaterpolo i košarkaški klub. Partizan spada među najveća sportska društva u svetu, a po rezultatima i ukupnom broju trofeja, nalazi se na samom vrhu najuspešnijih sportskih kolektiva na svetu.

Među prvim sekcijama su fudbalska i atletska, a od 1946. deluju i sekcije za košarku, šah, odbojku, tenis, smučanje i plivanje.

Sledeće godine, 1947, osnovane su sekcije za biciklizam, boks, hokej na ledu, stoni tenis i motociklizam.

Poslednje su organizovane sekcije za rvanje, džudo, dizanje tegova, vaterpolo, streljaštvo, kuglanje, veslanje, skokove u vodu i rukomet.

Godine 1950. Partizan se reorganizuje i postaje sportsko društvo, a njegove sekcije prerastaju u klubove i okupljaju, osim pripadnika JNA, građane svih uzrasta, osnivajući omladinske, a u nekim klubovima i ženske ekipe.

Na godišnjoj skupštini 1960. dopunjuje naziv društva u Jugoslovensko sportsko društvo Partizan.

Fudbalski klub Partizan je 21 put bio prvak države, a osvajač nacinalnog kupa 11 puta. Najveći uspeh Partizana u evropskim takmičenjima je finale Kupa evropskih šampiona 1966. godine kada je poražen od madridskog Reala.

Posle raspada Jugoslavije, Partizan je prvi klub iz Srbije koji se plasirao u Ligu šampiona i koji se plasirao u osminu finala Kupa UEFA.

Košarkaški klub Partizan 16 puta je osvajao nacionalno prvenstvo, 10 puta nacionalni kup, tri puta Jadransku ligu.

Najveći uspeh u evropskim takmičenjima Partizan je ostvario 1992. godine kada je pobedom nad Huventudom u Istanbulu osvojio Kup evropskih šampiona, iako je te sezone, zbog rata u Jugoslaviji, odigrao samo jednu utakmicu pred svojim navijačima.

Partizan je osvojio i tri Kupa Radivoja Koraća 1978, 1979. i 1989. godine.

Vaterpolo klub Partizan 24 puta je osvojao domaće prvenstvo, 23 puta je bio pobednik kupa, šest puta prvak starog kontinenta, a po jedanput je bio super šampion Evrope, pobednik Kupa pobednika Kupova Evrope i pobednik Mediteranskog Kupa.

Poslednji evropski trofej i jedini nedostajući u vitrinama je pehar LEN Kupa koji su vaterpolisti Partizana osvojili maja 1998. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

16 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: