'Mentalna gromada' u sedmom finalu Rima!

Najbolji teniser sveta Novak Đoković još jednom je potvrdio mentalnu nadmoć nad rivalima i plasirao se u finale Mastersa u Rimu.

Izvor: ÐN

Subota, 14.05.2016.

19:51

'Mentalna gromada' u sedmom finalu Rima!
Photo by Matthew Lewis/Getty Images

Đoković je u izuzetno kvalitetnom meču savladao Keija Nišikorija sa 2:6, 6:4, 7:6 (7-5), posle nešto više od tri sata igre.

Ovo je bio ukupno 11. međusobni duel dvojice tenisera, a Novak sada vodi 9-2 u pobedama.

Kao i mnogo puta do sada Srbin je dramatičan duel dobio samo na ’glavu’ – odigrao je očajan prvi set, mučio se sa brejk loptama (u jednom trenutku imao 0-9), a u trećem setu je ispustio prednost brejka u trenucima kada se činilo da ima potpunu kontrolu.

Nije ga omelo ni što se povredio na početku, kada je želeći da otrese višak šljake udario ramom po levom skočnom zglobu i napravio malu ranu.

S druge strane mreže imao je raspoloženog protivnika koji je potvrdio da igra najbolju sezonu u karijeri, ali mu je opet malo falilo da napravi iznenađenje. Bio je hrabar, u pojedinim trenucima igrao kao u transu i da nije napravio nekoliko grešaka u taj brejku, verovatno bi on bio drugi finalista.

Nišikori je meč završio sa 39 vinera i 34 neiznuđene greške, dok je Đoković imao isti broj grešaka i sedam direktnih poena manje.

Novak će se u svom sedmom finalu u prestonici Italije sastati sa velikim prijateljem i rivalom Endijem Marijem koji je deklasirao Lukasa Puja. Njih dvojica borili su se za titulu u Madridu pre sedam dana, naš predstavnik je bio bolji i poveo sa 23-9 u pobedama.

Finalni meč na programu je od 17 časova, a Đoković će imati priliku da u Rimu treći put uzastopno podigne pehar, ukupno peti u karijeri.

Tok meča:

Photo by Matthew Lewis/Getty Images
Nišikori je nešto bolje počeo, pogodio je bekhend paralelu za 15:30, ali je Đoković uzvratio i osvojio prvi gem. Pri poslednjem poenu je proklizao i činilo se da je iskrenuo zglob, zbog čega je zatražio medicinski tajm aut. Ipak, napravio je sebi ranu kada je reketom pokušao da otrese višak šljake sa đonova, ali se posle više od šest minuta intervencije, vratio se na teren.

Problem je bio evidentan, Novak se obazrivo kretao, ali je uspevao da izuzetno kvalitetno udara, posebno bekhend. Tim udarcem došao je do 40:40, a onda i sačekao grešku rivala za brejk šansu. Propustio je dve greškama iz forhenda i Japanac se upisao – 1:1.

Kazna za propuštene prilike stigla je već u sledećem gemu – Kei je pogodio nekoliko sjajnih riterna, a dva vinera drop šotovima bila su dovoljna da se oduzme servis rivalu (1:2).
Photo by Matthew Lewis/Getty Images
Mogao je Srbin momentalno da uzvrati, bio je mnogo bolji u dugim razmenama i jedna takva donela mu je brejk šansu. Tada je Nišikori odigrao možda i najbolji poen od početka meča – diktirao je ritam forhendom i završio ga kratkom dijagonalom iz tog udarca. Potvrdio je stečenu prednost, a ubrzo je Novak smanjio na 2:3.

U šestom gemu ponovo se igralo na razliku, ali je Nišikori uspevao da izbegne brejk lopte. Obojica igrača razmenila su po jedan drop šot, a Japanac je sigurnim servisima otišao na 4:2. To mu je bio znak da krene još ofanzivnije i iskoristi što Đoković više razmišlja o igri.

Pogodio je dva oštra forhenda, izborio se za dve vezane brejk šanse, a već prvu realizovao bekhend vinerom po paraleli – 2:5.

Sigurno je odservirao i ubedljivije nego što je iko mogao da pretpostavi dobio prvi set – 2:6.
Photo by Matthew Lewis/Getty Images
Đoković je drugi set počeo gemom u kojem je izgubio samo jedan poen, a seriju je nastavio i na servis rivala, pošto je vrlo brzo imao tri vezane brejk šanse. Kod prve je Nišikori odigrao hrabro, ali je kod druge dve Novak izbacivao lake loptice u aut. Imao je i četvrtu u kasnijoj fazi gema, ponovo bez uspeha.

Samo nekoliko minuta kasnije mogla je da usledi kazna jer je Kei imao 30:40. Tada je prvi reket planete bio agresivan, poslao dubok bekhend i iznudio grešku rivala. Poveo je 1:2 u gemovima, ali je šesti igrač na ATP listi nastavio sa agresivnim tenisom i brojnim drop šotovima, pa je nešto kasnije došao do novog izjednačenja – 3:3.

Opomena sudije Lajanija i sitne čarke sa protivnikom dale su dodatni motiv Đokoviću – prvo je sigurno osvojio servis gem, a onda krenuo da napada forhendom i došao do 0:30. Prvi nalet Nišikori je odbio kontranapadom, ali je Novak dugu razmenu dobio dubokom bekhend dijagonalom. Ipak, problem na brejk loptama se nastavio, obe je propustio za 0-9 i 4:4 u drugom setu.

Konačno je uspeo da ga prevaziđe u desetom gemu drugog seta – izborio se za priliku koja bi mu donela set, a onda je i Nišikori pomogao greškom za 6:4.
Photo by Matthew Lewis/Getty Image
Osokoljen izjednačenjem u setovima, aktuelni šampion u Rimu brzo je dobio prvi gem u odlučujućem delu igre, a onda momentalno krenuo u novi napad. Sjajno je vraćao servise protivnika, riterni su padali u poslednji metar i uspevao je da dobija duge razmene. Oterao je Nišikorija iza osnovne linije, izborio brejk šansu i naterao ga da pogreši za 2:0.

Međutim, tu nije bio kraj uzbuđenjima – greškama je upao u problem i Kei je riternom došao do prilike za ribrejk. Imao ih je dve, ali je njegov red bio da promašuje i Novak je otišao na 3:0.

Sve do 4:1 nije bilo uzbuđenja, a onda je Srbin propustio prvu priliku da reši meč u svoju korist. Fantastična defanziva donela mu je 0:30, nešto kasnije imao je i dve brejk prilike za 5:1, ali je Nišikori bio veoma hrabar i obe je spasao, a potom i forhendom smanjio na 4:2.

U tim trenucima kvalitet tenisa bio je izvanredan – poeni su se završavali vinerima, a ni Japanac nije želeo da odustane. Sjajno se branio, napadao i igrao kao u transu. Nije mu smetalo što je tri prokockao tri šanse, već je kod četvrte sačekao grešku Đokovića i rezultatski se vratio – 4:3.
Photo by Matthew Lewis/Getty Images
Tu je tek bio početak drame jer je posle izjednačenja na 4:4 momak iz mesta Šimane bio na milimetar od novih brejk lopti. Izašao je na mrežu nakon odličnog prilaznog udarca, ali je pasing šot Đokovića bio još bolji. Ovakav scenario dao je krila Srbinu koji je odservirao dva dobra početna udarca i poveo sa 5:4.

Nastavio je Japanac da napada, zabeležio novi viner bekhendom, ali je Novak dobio nadmudrivanje na mreži, a posle greške rivala prebacio pritisak na drugu stranu mreže. Ipak, bio je čeličnih živaca u sledećem, ali ne i u drugom poenu, jer je požurio na mrežu. Novak ga je prošao, došao do meč lopte, ali je bio red na Keija da zablista – forhend viner, servis viner i as za 5:5.

Kvalitet je rastao, pritisak padao – još po jedan siguran gem na obe strane i posle tri sata pobednika će odlučiti taj brejk (6:6).

Igrači su razmenili po jedan mini brejk na startu dodatnog gema, pre nego što je Nišikoriju popustila koncentracija. Napravio je duplu servis grešku (tek drugu u meču) za 4:3, a onda i dva puta lopticu izbacio u aut što je Novak iskoristio da završi posao posle skoro tri sata igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

413 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: