SP: 210.000.000 Kineza gledalo snuker

Snuker je sport koji neverovatnom brzinom osvaja Aziju što pokazuje broj vrhunskih igrača iz Kine i okolnih zemalja.

Izvor: ÐN

Petak, 06.05.2016.

10:40

SP: 210.000.000 Kineza gledalo snuker
Photo by Gareth Copley/Getty Images

Najmnogoljudnija zemlja na svetu ima više od 10 miliona registrovanih snukeraša, a sve su veći navodi da žele i organizaciju Svetskog prvenstva.

Turnir u Šefildu ostaće u ‘Krusibl teatru’ najmanje još deset godina, ali ne bi bilo moguće da u budućnosti gledamo borbu za svetsku krunu na Dalekom istoku.

Kinezima je malo falilo da se za vikend raduju i dobiju prvog svetskog šampiona u istoriji, da je Ding Đunhui uspeo da savlada Marka Selbija. Ipak, prvi igrač planete trijumfovao je rezultatom 18-14 i osvojio svoju drugu titulu.

Međutim, do nije smetalo navijačima da tokom čitavog toka prate turnir, pa je Svetska snuker asocijacija objavila da je ukupno 210 miliona Kineza pratilo SP u snukeru tokom 17 dana.

Popodnevnu sesiju finala pratilo je 42 miliona ljudi iz Kine, bez obzira što je po lokalnom vremenu takmičenje počinjalo u 21 sat, zbog vremenske razlike. Ovo je najveća posećenost prenosima jednog sportskog takmičenja u 2016. godini.

Ukupno je preko 300 miliona gledalaca posmatralo borbe u Šefildu, a Svetsko prvenstvo je bilo prenošeno i na Srednjem istoku, Severnoj Africi, Mjanmaru, Tajlandu, Vijetnamu, Hong Kongu, Mongoliji, Singapuru, Maleziji, Indoneziji, Australiji i Novom Zelandu.

I pored neuspeha u finalu Ding je dobio priznanje gradske skupštine Vusjija, grada u kojem je rođen.

“Veoma nam je drago što si osvojio drugo mesto na Svetskom prvenstvnu u snukeru. Mnogo smo ponosni na taj rezultat, što je čast za tvoju rodnu zemlju i grad. U poslednjih nekoliko godina, svojom konstantnošću, igraš značajnu ulogu u posvećenosti i popularizaciji snukera u Kini i Aziji. Tvoj duh, pozitivna energija i borba za savršenstvo postala je model budućim generacijama”, stoji u čestitki za Đunhuija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: