Nemački političari bojkotuju EP?

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Rupreht Polenc predložio je političarima da razmotre mogućnost bojkota nekih utakmica Evropskog prvenstva.

Izvor:

Petak, 27.04.2012.

17:16

Default images

Prvenstvo Evrope u fudbalu se održava u Poljskoj i Ukrajini od 8. juna do 1. jula.

Polenc je u jednom televizijskom intervjuu obrazložio da bi to trebalo učiniti zbog lošeg tretmana bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, koja je na izdržavanju zatvorske kazne i koja je u znak protesta zbog lošeg tretmana počela štrajk glađu.

"Svako treba da razmisli da li želi da prihvati poziv i pravi se kao da se ne dogadja ništa. Verujem da će mnogi odlučiti da u takvim okolnostima žele ipak da ostanu kod kuće", rekao je Polenc.

Političar Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel podsetio je i na sudbinu još 20 članova bivše ukrajinske vlade protiv kojih je takođe otvoren istražni postupak, i ocenio da to stvara utisak da se pravosuđe zloupotrebljava u političke svrhe.

Polenc je, međutim, naveo da Fudbalski savez Nemačke (DFB) ne bi trebalo da učestvuje u protestima, već da je to zadatak političara.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih, koji je zadužen i za sport, takodje je posredno zapretio da neće prisustvovati utakmicama EP koje se održavaju u Ukrajini.

"Problem mi je da kao ministar zadužen za sport tokom EP gledam utakmicu znajući da se na udaljenosti od nekoliko kilometara neko ne tretira po pravilima koje smo mi zajedno prihvatili u zajednici civilizovanih država", rekao je Fridrih.
Niz nemačkih vodećih političara tražio je da se oboleloj Juliji Timošenko obezbedi doličan tretman ili da se pusti da ode na lečenje u inostranstvu.

Predsednik Nemačke Joahim Gauk otkazao je juče učešće na samitu predsednika centralonoevropskih država koji bi trebalo da bude održan na Krimu sredinom maja.

Evropsko prvenstvo u fudbalu traje od 8. juna do 1. jula, a igra se u Poljskoj i Ukrajini. Otvaranje i prva utakmica su u Varšavi, ali se već dan kasnije igra i u Harkovu, gde zatvorsku kaznu i izdržava Julija Timošenko.

Komentatori su u Nemačkoj njeno hapšenje i kažanjavanje protumačili kao osvetnički potez političkog pravosuđa izveden po nalogu predsednika Viktora Janukoviča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: