Dan kada je Žućko ušao u istoriju: "Bio je mašina, ubacivao je kako je hteo"

Na današnji dan pre 55 godina Radivoj Korać je postigao 99 poena za OKK Beograd i postavio nedostižan rekord u Kupu šampiona.

Izvor: SV

Utorak, 14.01.2020.

17:10

Dan kada je Žućko ušao u istoriju:
screenshot

Kako se navodi u podsećanju kultnog magazina "Koš", legendarni Žućko je praktično sam pobedio ekipu Alkvika iz Stokholma, a rezultat tog meča je bio 155:57.


"Prvi meč igran je u Stokholmu na Badnje veče, 6. januara 1965. OKK Beograd je pobedio 136-90, a Korać je dao 71 poen. Osam dana kasnije Alvik je došao u Beograd sa 8 igrača. Utakmica je odigrana u jednoj od hala beogradskog Sajma, jer glavni grad još uvek nije imao sportsku dvoranu"
, navodi novinar Vladimir Stanković.

Kako navodi, Korać je promašio tri od 14 slobodnih bacanja i time sprečio sebe da prebaci magičnu cifru od sto poena.

Tadašnji plejmejker Alvika Egon Hakanson je Stankoviću rekao da nikada do tog trenutka nije video igrača koji sa takvom lakoćom postiže koševe.

"Bio je mašina, ubacivao je kad je hteo i kako je hteo. Pošto sam igrao pleja nisam bio često u direktnom duelu sa njim, što mi je omogućavalo da neke njegove akcije pratim kao posmatrač i pokušam da „skinem“ neki potez. Bili smo teško poraženi, ali smo u tom meču i dosta naučili. A imao sam zadovoljstvo da igram protiv najboljeg igrača Evrope tog vremena", naveo je Hakanson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: