Belgijanci od opreza ka pesimizmu

Izvor: B92

Sreda, 17.11.2004.

16:22

Default images

Specijalno za B92 iz Brisela, Miloš Jovanović

Na oko šest časova pred početak utakmice između reprezentacija Belgije i Srbije i Crne Gore, neke stvari su se iskristalisale. Selektor Eme Antunis je delimično otvorio svoje karte, i sada je već gotovo 95% poznato u kakvom će sastavu Belgijanci nastupiti u meču koji je za njih od izuzetno velike važnosti.

U utorak i sredu belgijski "Crveni đavoli" održali su dva treninga zatvorenog tipa na kojima su isprobane moguće taktičke varijante. Gol će u svakom slučaju braniti Silvio Proto iz La Luvijerea, koji je promovisan u startnu "jedinicu" posle otkaza Tristana Persmana zbog povrede. Ispred njega, nastupiće defanzivna četvorka u sastavu De Kok - Kompani, Simons - Deshaht. Deshahtovo prisustvo na levom beku ukazuje na verovatno pomeranje Van der Hejdena u vezni red, opcija koja je silom prilika sprovedena u upotrebu zbog brojnih otkaza u belgijskoj selekciji. Nekoliko puta je isprobavana i kombinacija u kojoj bi Kompani igrao desno sa Valharenom u centru, ali je taj eksperiment brzo napušten.

Vezni red će najverovatnije biti postavljen u tzv. "dijamant" formaciji, sa dva krilna igrača, jednim povučenijim igračem koji deluje ispred odbrane i jednim isturenim vezistom koji bi trebao da posluži kao spona između sredine i napada. Uloga zadnjeg veznog pripašće igraču Klub Briža Filipu Klemanu, dok će se na krilima naći Roberto Biskonti (desno) i Peter Van Der Hejden (levo). Pitanje levog krila još uvek nije 100% rešeno, jer postoji i mogućnost da će se na tom mestu umesto Van Der Hejdena obresti fudbaler Sautemptona Jele Van Dame. "Plejmejker" će biti Anderlehtov Valter Baseđo, i upravo tu leži ključ ove utakmice za Belgijance. Ukoliko Baseđo prikaže kvalitet igre koji ga je svojevremeno promovisao u jednog od najtalentovanijih fudbalera Belgije, naša odbrana će imati velikih problema sa njegovim preciznim pasovima. Baseđo se, međutim, već neko vreme nalazi u ozbiljnoj krizi forme, a i pitanje je kako će se snaci na ovoj poziciji, budući da je on navikao da uglavnom igra u klasičnoj 4-4-2 "liniji".

U špicu napada, Antunis će se najverovatnije opredeliti za Tomasa Bufela i Veslija Sonka, pri čemu bi Bufel igrao malo povučenije. Ova opcija svakako odgovara našoj selekciji, jer Sonk nema konstituciju za solo napadača i u takvoj ulozi je manje efektan. Ukoliko ovde dođe do promena u poslednjem sekundu, može se očekivati prekomanda Bufela na levo ili desno krilo i ubacivanje Pjeronija ili Hajsehemsa kao partnera Sonku, što je ipak malo verovatno.

Raspoloženje u kampu Belgijanaca je uglavnom oprezno sa pesimističkim konotacijama. Selektor Antunis je za nacionalni radio izjavio kako ga jako brine ova utakmica, i da je vrlo nezadovoljan nedostatkom samouverenosti kod igrača. Kapiten Belgije Timi Simons, koji će tu funkciju vršiti u odsustvu suspendovanog Barta Hora, je dodao kako šansa za Belgiju leži u kontranapadima.

"Nadamo se da će nas Srbi potceniti i previše se otvoriti. Njima je jasno da nas poraz eliminiše iz dalje konkurencije za kvalifikaciju, što može dovesti do nešto ofanzivnije igre koja bi napravila rupe u njhovoj odbrani", bio je jasan standardni prvotimac Klub Briža. Jedini izraziti optimista u redovima "Crvenih đavola" je napadač Vesli Sonk koji je najavio gol u večerašnjoj utakmici, ali uz opasku da bi on mnogo radije igrao u formaciji sa dva klasična napadača.

Sa druge strane, reprezentativci SCG uglavnom su pozitivno raspoloženi u svojim izjavama za belgijsku stampu. Selektor Ilija Petković najavljuje pobedu u flamanskom dnevniku "Het Niuvzblad", a njegov optimizam dele i Dejan Stanković i Mateja Kežman. Stanković je naznačio kako je nedostatak Hora velika prednost za našu reprezentaciju, ali je i dodao kako se odsustvo Jestrovića i Krstajića mogu negativno odraziti na igru SCG. Uverenje u pobedu iskazao je i igrač Partizana Saša Ilić, koji je u izjavi za "Het Belang van Limburh" prognozirao minimum jedan bod iz ovog susreta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: