Hokejaši SAD iz 1980, najveće čudo na ledu

Jedan od epizoda 'Pingvina sa Madagaskara' zove se kao i najveće iznenađenje u istoriji olimpijskih turnira u hokeju na ledu.

Te 1980. godine svi su znali da Amerikanci neće doći u Moskvu na Letnje olimpijske igre ali su Sovjeti odlučili da se pojave u Lejk Plesidu i pokažu na zimskom Igrama da su bolji od najvećih rivala, rivala u svakom smislu.

I uspeli su, skoro, osvojili su više medalja, više zlatnih medalja, češće se peli na pobednička postolja, slušali himnu svoje države.

Ili i nisu uspeli?

Izvor: B92

Nedelja, 14.02.2010.

13:23

Default images

Hokejaški tim SSSR stigao je sa medaljama iz 1964, 1968, 1972. i 1976, formalno sastavljen od amatera bio je najprofesionalnija ekipa Evrope, sa većinom oficira Crvene armije u postavi, sa nekoliko legendarnih igrača, Mihajlovim, Tretjakom, Harlamovim i mladim, kasnije najpoznatijim svetskim igračima, Fetisovim, Krutovim i Makarovim.

Godinu dana ranije pobedili su Ol Star tim NHL rezultatom 6:0.

U NHL ligi i dalje su najbolji igrači bili Kanađani a u ekipi koja je SAD predstavljala na domaćem ledu u Lejk Plesidu bili su perspektivni igrači sa univerziteta i koledža, kasniji profesionalci.

Kroz grupu su Sovjeti prošli bez izgubljenog boda, 'preneli' dva, Amerikanci su stigli sa Šveđanima sa kojima su igrali nerešeno u grupi.

Ostlao je da se odigraju dva kola, računica je bila jasna. Pobedi li u prvom, 22. februara 1980. godine tim SSSR, gotovo je sa snovima Amerikanaca. Bude li nerešeno, skoro sigurno zlato odlazi za Moskvu. Ostala je jedna mogućnost.

Počelo je očekivano, Krutov je doneo vođstvo gostima, Šnajder uspeo da izjednači. Makarov za 2:1, Mark Džonson za 2:2.

Onda je Tihonov, legendarni trener Sovjeta, na početku drugog perioda igre, zamenio Tretjaka, ništa manje legendarnog golmana. Svi su bili u šoku ali je iskusniji i, prema mišljnju većine, bolji tim poveo sa 3:2. Gol je postigao Malcev. Tim SSSR imao je 39 udaraca na gol, Amerikanci 16.

Došla je i poslednja trećina, Džonson je izjednačio a čudan šut Irjuziona završio je u golu Miškina za konačnih 4:3.Dalje je sve bilo očekivano. Amerikanci su pobedili i Fince i osvojili zlatne medalje, Sovjetski Savez završio sa srebrom, 'Sports Ilustrejtid' objavio prvi put naslovnu stranu bez teksta, legende o strašnim kaznama za sovjetske hokejaše jedno vreme zabavljale zapadni svet.

Snimljen je, naravno, i film, sa Karlom Maldenom i Stivom Gutenbergom.

Utakmica SAD - SSSR igrana 1980. u Lejk Plesidu bila je, bez šale, Čudo Na Ledu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: