Janica Kostelić, jedna od najboljih ikada

Kod muškaraca na Olimpijskim igrama u Vankuveru osetiće se odsustvo Hermana Majera, a kod žena takav slučaj će biti sa Janicom Kostelić. Kao što Majera mnogi smatraju jednim od najbolji u istoriji, i Kostelićeva je ostavila neizbrisiv trag u alpskom skijanju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2010.

21:34

Default images

Kostelićeva je na Olimpijskim igrama debitovala sa 16 godina u Naganu 1998. godine i tada je najbolji rezultat ostvarila plasmanom na osmo mesto u kombinaciji, a takmičila se u svih pet disciplina. Do prve pobede u Svetskom kupu došla je u decembru 1999. godine, ali je zbog povrede ligamenata kolena bila odsutna sa staze godinu dana, ali je po povratku trijumfovala na osam trka.

Naredna sezona bila je nagoveštaj još većih uspeha kada je Kostelićeva trijumfovala u slalomu i u generalnom plasmanu Svetskog kupa. Ipak, to nije bilo dovoljno da odmah postane velika planetarna zvezda već se to desilo naredne godine kada je na Igrama u Solt Lejk Sitiju Hrvatskoj donela tri zlatne i jednu srebrnu medalju, a to nijednoj skijašici ni pre ni posle nje nije pošlo za rukom. Kostelićeva je odlučila da u Solt Lejk Sitiju propusti spust i koncentriše se na kombinaciju, što se isplatilo prvim zlatom. Potom je osvojila srebro u superveleslalomu, ali je do još dve titule olimpijske šampionke došla u slalomu i veleslalomu.

Do narednih Igara u Torinu hrvatska skijašica je imala i dobre i turbulentne godine. Godinu dana posle Solt Lejk Sitija osvojila je svoj drugi veliki Kristalni globus, ali je veliki deo naredne sezone propustila zbog nove povrede kolena. Ponovo je usledio povratak, i te sezone je osvojila drugo mesto u Svetskom kupu, sa samo tri boda manje od Šveđanke Anje Peršon.

Na Igrama u Torinu Kostelićeva je osvojila zlato u kombinaciji i srebro u superveleslalomu, a posle toga i treću titulu osvajačice Svetskog kupa. Po završetku sezone 2005/06 Kostelićeva nije učestvovala ni na jednoj trci, a povlačenje je objavila tek u aprilu 2007. godine, iako je tada imala samo 25 godina.

Mnoge je njena odluka zatekla i iznenadila, a mnogi i danas žale što i dalje nije na stazi jer su sigurni da nije pokazala sve. Primetno je da se nje nije pojavila nijedna skijašica koja je mogla ravnopravno da se takmiči u svih pet disciplina, a verovatno će proći još mnogo vremena do naredne kojoj će to poći za rukom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: