Toronto

Turnir u Kanadi je jedini iz Masters serije koji ima dva grada domaćina, Toronto i Montreal, koji se naizmenično menjaju svake godine. Prvi put to takmičenje je održano 1881. godine što ga čini jednim od najstarijih posle Vimbldona i US Opena. Danas predstavlja jedan od najznačajnijih turnira koji se igra na tvrdoj podlozi. Najuspešniji igrač u istoriji Kanada Opena je Ivan Lendl koji čak devet puta igrao u finalu, a 1980, 1981,1983, 1987, 1988. i 1989. je osvajao titule. Nagradni fond turnira je 2.615.000 dolara.

Ove godine trofej je branio Novak Đoković koji je prošle godine u Montrealu napravio pravi podvig eliminacijom trojice vodećih na ATPlisti u tom trenutku Endija Rodika, Rafaela Nadal i Rodžera Federera.

Izvor: Nina Kolundžija

Sreda, 20.08.2008.

22:32

Default images

2008.

Prvog dana na teren je izašao srpski teniser Janko Tipsarević koji nije uspeo da se plasira u drugo kolo pošto je poražen od Nikolasa Maua u tri seta 6:3, 6:7, 6:2. Tipsarević je imao loš procenat ubačenog prvog servisa, dosta je grešio i igrao nervozno. To je bio treći susret dvojice tenisera a druga druda pobeda Nikolasa Maua, čiji je protivnik u sledećem kolu bio Endi Rodik. Domaći teniser Frenk Dnačević pobedio je Marija Ančića rezultatom 6:4,6:3. U ostalim mečevima prvog kola, favoriti su uglavnom bili bolji.

Drugog dana završavalo se prvokolo, a počeli su i mečevi naredne runde. Branilac titule Novak Đoković savladao je u drugom kolu Kanađanina Dančevića sa 6:4, 6:4. Treći teniser sveta igrao je svoj prvi meč posle poraza u drugom kolu Vimbldona od Marata Safina. Nervoza zbog skoro pet nedelja pauze bila je primetna u njegovoj igri samo na početku meča. Dančević je došao do dve brejk lopte u prvom gemu ali je Novak sjajnim servisima stigao do početnog vođstva. Teniseri su odlično igrali gemove na svoj servis pa se sve do desetog gema igralo bez brejka. Đoković dolazi do prvog seta na servis kanadskog tenisera. Drugi set srpski teniser je počeo sigurnije. U šestom gemu dolazi do dve brejk šanse od kojih koristi drugu za prednost od 4:2. Posle jednog časa i pet minuta Đoković stiže do meč lopti na protivnikov servis ali ne koristi. U narednom gemu imao je priliku da na svoj servis reši meč ali nije uspeo. Kanađanin je zahvaljujući sjajnoj podršci publike napravio brejk i na kratko učinio meč neizvesnim. Odličnom bekhend dijagonalom u desetom gemu Novak završava meč u svoju korist.
U treće kolo plasirali su se i Endi Rodik i Tomaš Berdih. Amerikanac je bio bolji od Nikolasa Maua u tri seta 6:1, 6:7 (6:8), 6:3, dok je Berdih pobedio Jarka Nieminena iz Finske rezultatom 6:3, 6:1. Svoje prve mečeve posle finala u Vimbldonu igrali su Rafael Nadal i Rodžer Federer. Španac je lako pobedio Džesija Levina sa 6:4, 6:2 i plasirao se u treće kolo. Međutim, Federer je poražen već u drugom kolu od Žila Simona sa 2:6, 7:5, 6:4 čime mu je pozicija broj jedan na ATP listi bila ozbiljno ugrožena.

Novak Đoković je bio prilično siguran i u osmini finala i pobedio je Robina Soderlinga u dva seta 6:4, 6:4. Naš najbolji teniser igraoje dobrotokom celog meča i pobeda nije dolazilau pitanje. Njegov sledeći protivnik Endi Mari savladao je Stanislasa Vavrinku rezultatom 6:2, 0:6, 6:4. Prolaz među osam najboljih obezbedio je i Žil Simon pobedom nad argentinskim igračem Hoesom Akasusom u dva seta 6:3, 6:4. U Simonovom delu žreba u četvrtfinale plasirali su se i Amerikanac Džejms Blejk, Nemac Nikolas Kifer i Hrvat Marin Čilić koji je eliminisao Amerikanca Endija Rodika. Rafael Nadal je relativno rutinski prošao osminu finala pošto je pobedio Rusa Igora Andrejeva sa 6:2, 7:6, dok je Gaske bio bolji od petog nosioca Davida Ferera sa 6:3, 6:3.
Najveće iznenađenje u četvrtfinalnim mečevima bio je poraz branioca trofeja Novaka Đokovića od Endija Marija u dva seta 6:3, 7:6. Bio je to peti susret dvojice tenisera i tek prvi trijumf Britanca. Meč je obeležila nervozna igra srpskog tenisera koji je dosta grešio i tek na momente u drugom setu prikazivao svoju prepoznatljivu igru. U odlučujućim momentima, u kojima smo navikli da viđamo Đokovića u najboljem izdanju, u četvrtfinalu Toronta bio je loš.

Rafael Nadal je prošao u polufinale pobedom nad Rišarom Gaskeom u tri seta 6:7 (12:14), 6:2, 6:1. Francuz je uspeo da parira Nadalu samo u prvom setu koji je dobio tek posle taj brejka. U naredna dva seta, Španac je diktirao tempo i prepustio Gaskeu samo tri gema. Žil Simon je nastavio sa dobrim partijama i u četvrtfinalu u kome je eliminisao Marina Čilića posle tri seta 3:6,6:2, 6:3. Odličnu igru u Torontu prikazao je i Nemac Nikolas Kifer koji je lako savladao sedmog nosioca Džejmsa Blejka rezultatom 6:1, 6:2.
Nadal je na putu ka petoj uzastopnoj tituli pobedio Endija Marija u dva seta 7:6, 6:3. Britanac je uspeo da mu pruži jak otpor u prvom setu, koji je završen bez izgubljenog servisa, ali je Nadal dominirao u taj brejku, koji je dobio sa 7:2. U drugom setu, Mari se držao do 3:3, kada je Nadal preuzeo kontrolu i osvojio naredna tri gema. Znatno neizvesnije polufinale bilo je između Kifera i Simona. Nemac je na kraju slavio posle tri seta 6:7, 6:3, 7:6.

Nadal je osvojio turnir u Torontu trijumfom nad Kiferom od 2:0 po setovima 6:3, 6:2. Španac je još jednom pokazao da je u sjajnoj formi i da ozbiljno preti da ugrozi Federerovu poziciju na vrhu ATP liste. To mu je sedma titula u sezoni što ga čini najuspešnijim teniserom ove godine. Nadal je na prethodnih pet turnira na kojima je učestvovao osvajao trofeje, a najvažnije su svakako titule na Rolan Garosu i Vimbldonu. Drugi igrač sveta je dominirao tokom celog finalnog meča u Torontu i bio je bolji u svim segmentima igre. U prvom setu je dva puta oduzeo servis protivniku, u drugom je takođe napravio dva brejka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: