Nemačka – podmlađeni "panceri"

Znate onu čuvenu "Fudbal je sport u kojem uvek pobede Nemci". U Kataru – teško.

Izvor: MT

Ponedeljak, 24.10.2022.

12:05

Nemačka – podmlađeni
EPA-EFE/FILIP SINGER

"Panceri", četvorostruki osvajači "Zlatnog globusa", i dalje su u vrhu, ali ne toliko kvalitetni kao pre desetak godina.

Delovalo je da će nakon osvajanja titule u Brazilu 2014. Nemačka pod Joakimom Levom dominirati, otprilike kao Španija u periodu od 2008. do 2012, međutim, to se nije dogodilo.

Ispadanje u grupi na Mundijalu u Rusiji, a onda i eliminacija u osmini finala prošlog Evropskog prvenstva, jasan su pokazatelj da je "Die Mannschaft" u krizi.

Grupa u Kataru nije naročito teška, ali potencijalni rivali, počev od prve runde nokaut faze ozbiljni. Ukrštanje sa Hrvatskom/Belgijom, a potom Brazilom/Portugalom, deluje kao nepremostiva prepreka za Nemce.

Okosnicu reprezentacije Nemačke, 11. na FIFA rang-listi, čine standardno igrači minhenskog Bajerna, te njima pridodati internacionalci poput Tonija Korsa, Ilkaja Gindoana, Kaija Haverca.

Ono što je primetno jeste da Nemačkoj, od penzionisanja Miroslava Klosea, najboljeg strelca u istoriji svetskih prvenstava (16 golova), nedostaje klasičan napadač.

Ta uloga pripada Timu Verneru, dok iza njega deluju Tomas Miler, Serž Gnabri, Džamal Musijala, a potom Džošua Kimih, Ilkaj Gindoan i Leon Gorecka, okrenuti i ka odbrani.

Odbrana je još uvek čvrsta. Ispred kapitena Manuela Nojera, tu su Antonio Ridiger i Niklas Zile, dok je bek najproblematičnija pozicija za Hansija Flika.

Nemačkoj će ovo biti 20. nastup na Mundijalu i u tom pogledu samo ih Brazil ima više, baš kao i titula (5). Poput Kloseovog rekorda u broju pogodaka, Lotar Mateus drži onaj u broju nastupa na Mundijalima – čak 25 utakmica na pet različitih planetarnih smotri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: