Da li su Španci morali ovako da završe?

Da ne čekamo ozbiljne analize španskih medija, a biće ih, nema sumnje, u najkraćim crtama - lako je uočiti uzrok debakla dosadašnjeg šampiona sveta i Evrope.

Izvor: B92

Sreda, 18.06.2014.

21:51

Default images

Niti je Del Boske sada loš trener niti su velemajstori koji su pobeđivali na prethodna dva evropska i jednom prvenstvu sveta zaboravili da igraju fudbal, niti su njihovi rivali na ovom Mundijalu, Holanđani i Čileanci ’nova dimenzija’ ove igre. Prosto su Španci umorni. Premoreni, ispražnjeni i potpuno izduvani.

Kada se priča o neobičnim događajima na velikim takmičenjima uvek se kreće od Grčke i pobede ekipe Ota Rehagela u Portugalu 2004. godine. Odlični nemački trener i igrači ’gladni’ igre šokirali su Evropu.

U stvari, matrica je uglavnom ista. Na velikim takmičenjima pobeđuju najbolji, logično, ali su u velikoj prednosti, možda i ključnoj, najmanje umorni.

I zbog toga su svi veliki uspesi i dometi Reala i Barselone, poslednjih godina i Atletika i Sevilje, teg koji je povukao Furiju ka svetskom proseku.

Uostalom, ako je neko zaboravio, tri titule u nizu Španija je osvajala sa igračima ovih nekoliko klubova, uglavnom, ali u godinama kada ti klubovi nisu čekali drugu polovinu maja da igraju najveće utakmice.
Razoèaranje navijaèa Španije (Beta/AP Photo/Alvaro Barrientos)
Prvi trofej iz 2008. godine osvojen je u sezoni kada su u finalu Lige šampiona igrali Mančester Junajted i Čelsi, Barsleona izgubila u polufinalu, Real i Sevilja u osmini finala. Primera je odlučena ’na vreme’, Real je odmakao Viljarealu i reprezentativci su na pripreme stizali uglavnom sveži, bez većih iskušenja u maju.

Dve godine kasnije o trofeju Lige šampiona odlučivali su Inter i Bajern, Barsa je još jednom stala u polufinalu a Real i, opet Sevilja, u osmini finala.

I 2012. godine su finalisti Lige šampiona bili Bajern i Čelsi, Real i Barselona su igrali polufinala ali je i te sezone Primera rešavana ranije.

Sada se Del Boskeu i Špancima desilo baš sve, Real i Atletiko su igrali finale Lige šampiona 24. maja. Poslednje kolo Primere koje je odlučivalo pitanje prvaka igrano je sedam dana ranije, a u Brazil je doputovalo čak dvanaest fudbalera iz tri kluba koja su pod pritiskom i u najjačem ritmu rada bili do pre manje od mesec dana.

A prvu utakmicu na turniru počeli su Kasiljas, Pike, Serhio Ramos, Đordi Alba, Inijesta, Šabi Alonso, Buskets, Šavi i Dijego Kosta, dakle devetorica. I tu je skoro celo objašnjenje ovakvog rezultata Španaca. Devetorica i suviše umornih i fudbala sitih momaka, čak i tako zvučnih imena, nisu mogli bolje.

Ljudi su, nisu mašine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: