Serena osvojila 19. Gren slem titulu!

Prva teniserka sveta Serena Vilijams šesti put u karijeri osvojila je Australijan open, pošto je u finalu savladala Mariju Šarapovu sa 6:3, 7:6 (7-5).

Izvor: SO

Subota, 31.01.2015.

09:45

Default images
Beta/AP

Amerikanka je tako došla do 19. Gren slem titule, prve u Melburnu od 2010. godine, i sada je njen niz pobeda nad Šarapovom produžen na 16.

Serena je meč završila sa 38 vinera i 25 neiznuđenih grešaka, upisala je čak 18 asova, a Šarapova je na drugoj strani imala 21 direktan poen i 15 grešaka.

U prvom setu Serena je napravila brejk već u ranoj fazi, a meč je pri rezultatu 3:2 i 30:30 prekinut zbog kiše. Vilijamsova je delovala kao da joj je loše na pauzi, prethodnih dana bila je bolesna, ali je po povratku na teren pod krovom zaigrala još bolje i osvojila prvi set relativno lako.

Drugi set bio je veoma kvalitetan na obe strane, dostojan Gren slem finala. Ključan je bio Serenin servis – svaki put kada bi se našla u neugodnoj situaciji, Amerikanka je odservirala as ili servis vinera. Od 0:30 je jednom vezala četiri neodbranjiva servisa, drugi put tri, a jedinu brejk loptu u drugom setu spasla je takođe zahvaljujući izvrsnom servisu.

I Šarapova je podigla nivo igre u drugom setu – na 5:4 je na meč lopti forhendom skinula liniju, izdržala je ogroman pritisak, ali je u taj brejku ipak odlučio servis.

Ruskinja tako ostaje na pet Gren slem trofeja, a jednoj iz Melburna, iz 2008. godine. Sa druge strane, Serena je sa 19 trofeja prestigla Kris Evert i Martinu Navratilovu, a ispred nje je još samo Štefi Graf sa 22 najveće titule.

Tok meča:

Beta/AP
Šarapova je u prvom gemu propustila dve gem lopte, a onda je na izjednačenju poslala bekhend daleko u aut. Usledila je dupla greška i brejk Serene već na startu.

Amerikanka je odlično servirala i povela sa 2:0, ali se onda Ruskinja bez izgubljenog poena ’upisala na semafor’. Šarapova je igrala dobro, dva puta je uspešno sprovela drop šot u delo, a Serena je u narednom gemu od 30:30 odservirala sva snažna servisa.

Ruskinja je lako smanjila na 3:2, a pri rezultatu 30:30 u šestom gemu kiša je počela i krov je navučen. Serena se malo duže zadržala van terena, bolest je muči već nekoliko dana, ali je posle povratka na teren odservirala as i zatim napravila viner forhendom.

Do kraja seta videli smo tri brejka, a Serena je svoje pravila bez izgubljenog poena i osvojila je prvi set sa 6:3.
Beta/AP
Nedugo zatim bio je red na Serenu da se izvlači iz neugodne situacije – pri rezultatu 2:2 Šarapova je došla do 0:30, ali Amerikanka je preokrenula i uz tri asa osvojila gem.

U sledećem gemu Ruskinja je uspela da spasi brejk loptu, a potom i da ponovo stvori 0:30. Međutim, Serena je bila neustrašiva i ponovo je odservirala tri asa. Ipak, Šarapova se oporavila, sjajnim forhendom stigla do brejk lopte, ali je Amerikanka ponovo snažno odservirala i ubrzo asom osvojila gem za vođstvo 4:3.

Posle dva laka gema na servis, Šarapova se našla u izuzetno teškoj situaciji. Posle duple greške i još jednog izvrsnog Sereninog odbrambenog poena, Šarapova se suočila sa meč loptom. Međutim, odigrala je izuzetno hrabro i forhendom skinula liniju.

U sledećem poenu Amerikanka nije iskoristila loš drop šot rivalke, a zatim je i promašila forhend – 5:5.

Ubrzo se ušlo u taj brejk, u kojem je Šarapova fantastično počela i napravila viner iz riterna. Međutim, Serena odgovara sa dva mini brejka, a zatim je došla i do vođstva 4:1.

Tada se Amerikanka malo stegla napravila je nekoliko grešaka i Šarapova se vratila na 5:4. Međutim, prvi servis Ruskinje je stao, a Serena je napravila viner odmah iz riterna.

Ruskinja je spasla meč loptu izuzetno hrabrom igrom, ali je na sledećoj Amerikanka odservirala as, i to kako – prvo je dosuđen nec, iako je Serena već krenula da slavi. Nije je to poremetilo, ponovila je ’bombu’ i došla do titule.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: