Info

Petak, 28.05.2004.

09:56

Svako tvrdi da je najbolji

Izvor: Blic

Default images

Javni nastup predsedničkih kandidata veoma mnogo utiče na opredeljenje birača jer u prvom planu kampanje nisu programi, nego ličnosti - smatra kulturolog i komunikolog dr Zorica Tomić, koja za „Blic“ analizira aktuelnu predsedničku kampanju.

Tomić kaže da je celokupna kampanja kandidata DS, DSS i SRS usmerena na diskvalifikaciju protivnika, što nije bio slučaj na prethodnim izborima.

- Sve se svodi na stav ja sam bolji od ostalih ili, još tačnije ja nisam toliko loš - kaže Tomićeva i dodaje da su zbog sukoba DS i DSS „ljudi dezorijentisani i besni jer vide da taj sukob vodi u rasulo“.

- Očigledno je da najbolji kontakt sa biračima ima Tomislav Nikolić zato što nije uključen u taj sukob i ima više prostora za samostalno delovanje - smatra Tomićeva uz ocenu da je u Nikolićevom nastupu primetna „promena najavljena na decembarskim izborima“.

Bogoljubova najbolja rečenica

Tomić ističe da se „Boris Tadić ponaša elegantno, sa pozicija civilizovanog komuniciranja koje je po standardima zapadnih zemalja“, dok u ponašanju kandidata vladajuće koalicije Dragana Maršićanina vidi „neku vrstu arogancije u pokušaju da diskredituje političke protivnike“.

- Bogoljub Karić se u svojoj kampanji ne obazire na ostale kandidate, a izgovorio je i najbolju rečenicu do sada: „U Srbiji ima hiljadu Bogoljuba“ - zaključuje Zorica Tomić. Tomićeva smatra da bi slogani predsedničkih kandidata trebalo da budu „lako pamtljivi, da sadrže neku vrstu dosetke i da mogu da se apliciraju u raznim situacijama“.

- Najbolji slogan u tom smislu je Nikolićev „Realno“, dok Maršićaninov „U centar, Srbijo!“ deluje nejasno jer je mogao i bolje da se dovede u vezu sa kandidatom - smatra Zorica Tomić. Ona ističe da slogan Borisa Tadića „Samo napred!“ „najbolje od svih sublimira političku ideju“.

Slogani u imperativu

- Takav slogan se konzistentno nadovezuje na prethodnu viziju Demokratske stranke sa Đinđićem na čelu - kaže Tomićeva. Ona smatra da slogan Bogoljuba Karića „Srbija ima snage“ „ne igra ulogu jer ništa novo ne otkriva“.

- Slogani DS i DSS su u imperativu jer su njihovi izborni štabovi zaključili da im je potreban aktivniji nastup nego na prethodnim izborima, ne bi li mobilisali biračko telo da izađe na izbore i glasa za njihovog kandidata - zaključuje Zorica Tomić.

Dejan Vukelić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: