Srbiju posetilo 12 odsto više stranih turista

U Srbiji je povećan broj turista za 12 odsto, a zabeležen je i rast deviznog priliva, izjavila je danas pomoćnica ministra za turizam Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Renata Pindžo.

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

17:09

Default images

Foto: tippi t / Flickr.com

Ona je na panelu „Industrijska politika u trgovini i turizmu - sektorska i regionalna persapektiva“ rekla da je za prvih 11 meseci 2014. godine zabeležen rast deviznog priliva za devet odsto.

"Turizam je globalni fenomen...Turizam odoleva različitim iskušenjima i uslovima koji su možda nepovoljni", rekla je ona i iznela podatak da je u 2014. godini bilo milijardu i 138 miliona međunarodnih turističkih putovanja.

Poređenja redi, kako je dodala, 1950. godine putovalo je 25 miliona ljudi širom sveta. "Procena je da će do 2030. godine putovati milijardu i 800 miliona ljudi", istakla je. Kaže i da je zabeležen veći broj turista na evropskom kontinentu i da je zabeležen rast od pet odsto.

"Evropa je podeljena u više segmenta i najbrže rastuće su južna i mediteranska Evropa, a u tom regionu se nalaze i bivše jugoslovenske republike, pa i Srbija", poručila je Pindžo i dodala da su statistički podaci pokazali da "naš region raste".

Ona je dodala da je Srbija povećala konkurentnost tako što je uvela vizne olakšice i podsetila da odnedavno za građane koji imaju šengensku, britansku ili američku vizu više nije potrebna i viza Republike Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: