Avionom na put oko sveta za 1.500€

Velike avio-kompanije i avio-alijanse imaju posebne karte za putnike koji žele da obiđu svet ili neki određeni kontinent, regiju ili zemlju a cene su od 1.500 evra.

Izvor: B92

Sreda, 23.07.2014.

12:52

Default images

Foto: Jetstar Airways/Flickr.com

Ovakve karte se mogu naći na tržištu po cenama od 1.500 do 3.000 evra pa naviše po putniku, u zavisnosti od ukupne dužine putovanja i broja segmenata putovanja.

Takve karte se značajno razlikuju od uobičajenih avio-karata na koje smo navikli, s obzirom da su prilagođene samo za one kojima je jedini cilj samo putovanje.

Te karte su, prenosi portal "Aviokarta.net", poznate kao avionske propusnice ili "er pas" (air pass) i veoma su povoljne za putnike koji žele da proputuju što više destinacija.

Karte se mogu kupiti po jedinstvenoj tarifi po segmentu, a njihova krajnja cena zavisi od broja segmenata koji se kupuje.

Avio-kompanije propisuju minimum tri segmenta, a putovanje se smatra završenim sa povratkom na aerodrom odakle je i počelo.

Tokom putovanja nije dozvoljeno zatvaranje kruga, odnosno svaki povratak u matični aerodrom znači automatski kraj putovanja.

Pored kontinentalnih propusnica pojedine avio-kompanije mogu i samostalno da izdaju propusnice za nacionalna tržišta.

Avio-alijanse su iskoristile ovakve vrste karata kako bi putnicima ponudile "Put oko sveta". Za ovu vrstu putovanja važi sve isto kao i za propusnice, pa putnik sam odlučuje o svom "itinereru", pravi "stop over" gde god poželi, i na kraju putovanje završava u pocetnoj destinaciji.

Posedovanje karte ne garantuje da će putnik slobodno leteti kad god mu padne na pamet i kad dođe na aerodrom, već je i sa tom kartom potrebno da se rezerviše let unapred bilo "online" ili u nekoj lokalnoj agenciji ili predstavništvu, a putovanje će zavisiti od raspoloživosti slobodnih mesta na izabranom letu.

Najpoznatije karte za put oko sveta nude tri avioalijanse: "Oneworld Round the World", "Sky Team Special Passes" i "Star Alliance Roud the World Fares".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: