Budimpešta: Pa, dobro, pošto je forinta?

Čini mi se da je Hans Magnus Encensberger elaborirao taj fenomen: zašto svi vole Mađarsku? Ja znam zašto je ja volim, samo sad ne mogu da vam kažem.

Izvor: Autorka: Ruža Æirkoviæ

Nedelja, 16.03.2014.

10:59

Default images

Sad se u provod ide u Dubai, nekad se ludovalo za Budimpeštom. Sad da krenem da pričam anegdote sa svih tih gastronomsko-muzičkih i ponekog poslovnog putovanja, bilo bi mi malo deset nastavaka.

Putovali smo jednom i “plavim vozom”, tad se Tito, iz razumljivih razloga, nije njime više koristio. “Plavi voz” bez Tita može da ispadne samo komedija. I bila je. Ama kakva komedija. Ali da se vratimo u sadašnjost: krenemo u Budimpeštu onog produženog februarskog vikenda, nasred prošlog meseca. Ovo pišem da svima bude od koristi: sve isplanirano do detalja, da ne dangubimo. Ali uvek postoji planer iznad planera.

Na graničnom prelazu Horgoš stajali smo u subotu, 15. februara, više od četiri sata. Nije izgledalo da je neka velika gužva. Ali mađarskim graničnim organima tako došlo. U neko doba među nas dopade trudna žena: imate li grisine ili tako nešto, kaže uzbuđena, pošla sam sa dvoje dece, ni sanjala nisam da ću ovoliko čekati, a oni ogladneli. I dok čekamo manje iz dokolice, više zbog više sile, počnemo da se bavimo monetarnom politikom. Nauk ćemo koristiti kad drugi put krenemo u Budimpeštu, ali preko Kelebije.

U graničnom toaletu mi izdaju račun na kome piše da se jedan evro računa kao 250 forinti. Dobro, mislim, da znamo kad god da stignemo u Budimpeštu. U Budimpešti, posle ću objasniti zašto, jedemo nobl u restoranu Gundel. Tamo nam evro računaju oko 300 forinti. U onoj poznatoj sentandrejskoj poslastičarnici, u kojoj su sve torte od istih kora, daju 275 forinti za evro. U nadaleko čuvenom Žerbou, koji više nije ni prineti onom iz vremena pre tranzicije, e, tu su u skladu sa visokom reputacijom najškrtiji: evro je 260 forinti. Malo smo zbrkani, tražimo monetarni izlaz u menjačnici: evro je 307 forinti. I sad, savet našeg putujućeg monetarnog saveta: ipak se preračunavajte sa briselskog na mađarski u Subotici.

Sad se kuva uz pomoć interneta, ali ja i dalje po svetu skupljam kuvare. Jedan od onih kojima se najviše ponosim jeste “Mali mađarski kuvar” Karolja Gundela na nemačkom jeziku, na kome je prvi put i štampan 1934. godine, a zatim 1984. sa “vremenu prilagođenim receptima” majstora čiji je restoran naravno 1949. godine nacionalizovan. Sačuvao je svoje ime do današnjeg dana, a sad čujem da su ga u vlasništvo povratili naslednici starog Gundela, oba sina su mu se takođe specijalizovala sa gastronomiju - visokoškolsku i muzejsku.

Ja izluđujem svoje goste sa telećim šniclama na Gundelov način, koje pre nego što gosti navale, izgledaju kao okićena pariska torta, a sami Gundeli se više ponose palačinkama. Evo vam na brzinu glavni recept: napravite 12 palačinki. Veče ranije u rum potopite 40 grama suvog grožđa i na rezance iseckanu kandiranu pomorandžu (orangeat). Onda krupno samleti 180 grama oraha, pa ih dodati u zagrejanu slatku pavlaku, sa 120 grama šećera i malo cimeta i onim suvim grožđem i kandiranom pomorandžom. Sve kuvati minut-dva uz dodavanje mrvice mleka. Ohladiti, tome dodati polovinu onog ruma u kom je stajalo suvo grožđe. Filovati palačinke ovim nadevom. Pre nego što se preliju sledećim sosom peći ih na buteru dok ne porumene. Sos: skuvati 0,25 litara mleka sa 30 grama šećera i vanilom i u to uz brzo mešanje dodati tri žumanca umućena sa 100 grama šećera i 50 grama kakaoa, malo brašna i hladnog mleka i 100 grama istopljene čokolade. Ohladiti i dodati mu sneg od tri belanca i drugu polovinu ruma. Preliti rumene palačinke.

Izvor: Danas

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: