Prag: Milion stanovnika, 5 miliona turista

U Pragu živi milion ljudi, a ovaj grad godišnje poseti oko pet miliona turista. Oni donose značajne prihode, zbog čega je prosečna plata u prestonici hiljadu i dve stotine evra, što je za tri stotine više od proseka u državi.

Izvor: Izvor: danas.rs, Autor: Aleksandar Èotriæ

Sreda, 12.12.2012.

09:50

Default images

U gradu na Vltavi postoje hiljade hotela, hostela, pansiona i restorana. Najveći broj je otvoren poslednjih dvadesetak godina, jer u vreme komunizma nije bilo nijednog ugostiteljskog objekta u privatnom vlasništvu. Danas na to bivše vreme podseća još samo Muzej komunizma, u kojem su izloženi artefakti iz perioda od 1945. do Plišane revolucije 1989.

Na glavnoj turističkoj ruti, koja vodi preko znamenitog Karlovog mosta, locirane su brojne prodavnice suvenira. U gotovo svakom od ovih lokala radi poneko s prostora bivše Jugoslavije. Prodavačica Slavica iz makedonskog grada Struge kaže da je njen gazda i zemljak vlasnik čak 11 takvih objekata u centru grada.

Prag je veoma vešto od ličnosti koje su živele i stvarale u njemu stvorio prepoznatljive brendove koji mu donose znatnu zaradu. Književni lik iz romana Jaroslava Hašeka - dobri vojnik Švejk, postao je zaštitni znak brojnih pivnica. Lik pisca Franca Kafke nalazi se na majicama, šoljama i magnetima. U praškim koncertnim halama izvode se kompozicije Mocarta i Betovena, koji su svoja genijalna dela stvarali i u ovom gradu.

Podno Hradčana živeli su i svetski poznati Bohumil Hrabal, Jožef Škvorecki, Miloš Forman, Milan Kundera, Karel Čapek... Kada je Prag bio u sastavu Habsburške monarhije, poslednje godine života u njemu je proveo i čuveni zavodnik Kazanova.

U Pragu su boravili, živeli, radili i školovali se i brojni značajni Srbi - jezički reformator Vuk Karadžić, naučnik Nikola Tesla, slikari Milan Konjović, Stojan Aralica i Jovan Bijelić, reditelji Emir Kusturica, Goran Marković, Goran Paskaljević, Srđan Karanović, Slobodan Šijan...

U ovom gradu postoji i nevelika srpska zajednica. Oko tri hiljade Srba u Češkoj dobili su status nacionalne manjine, a odnedavno u Sokolskoj ulici broj 18 imaju na raspolaganju Srpski kulturno-informativni centar.

U Pragu postoji pravoslavna crkva Svetih Ćirila i Metodija. U kripti ovog hrama skrivali su se komandosi koji su 1942. godine u atentatu ubili Rajnharda Hajdriha, nemačkog upravnika okupirane Češke. Svi atentatori su bili pogubljeni, a smrtna kazna je izvršena i nad pravoslavnim vladikom češkim Gorazdom, koji je u to zvanje rukopoložen u Beogradu 1921. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: