Razbili: Komšije imale za sedam meseci više od 10 miliona turista

U Hrvatskoj je tokom prvih sedam meseci ove godine ostvareno 10,3 miliona dolazaka i 54,3 miliona noćenja, odnosno 60 odsto više dolazaka i 46 odsto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine, saopštili su danas iz Ministarstva turizma i sporta.

Izvor: B92, hrportfolio.hr

Ponedeljak, 01.08.2022.

14:28

Razbili: Komšije imale za sedam meseci više od 10 miliona turista
Foto: Shutterstock/Dreamer4787

Navode kako je reč o prvim podacima sistema eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima i nautičkom čarteru.

Pritom su strani turisti ostvarili 47,8 miliona noćenja, a domaći 6,6 miliona.

U odnosu na 2019. godine ostvareno je 89 odsto dolazaka i 95 odsto noćenja ostvarenih u istom razdoblju 2019. godine.

Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (15,8 miliona), Splitsko-dalmatinskoj (9,9 miliona) i Primorsko-goranskoj županiji (9,5 miliona), a potom slede Zadarska županija (7,7 miliona noćenja), Dubrovačko-neretvanska (4,1 miliona) te Šibensko-kninska županija (3,4 miliona).

Prema destinacijama najviše je noćenja od početka godine ostvareno u Rovinju (2,4 miliona), Dubrovniku (2 miliona), Poreču (1,9 miliona), Splitu (1,6 miliona) i Umagu (1,5 miliona).

Posmatrano po tržištima, najveći broj noćenja ostvarili su strani gosti iz Nemačke, Slovenije, Austrije, Poljske, Češke, Slovačke i Velike Britanije.

Prema vrsti smeštaja najviše noćenja ostvareno je u privatnom smeštaju (20,2 miliona), hotelima (12,2 miliona) i kampovima (10,9 miliona).

"Nakon vrlo dobrih rezultata u prvih šest meseci ove godine, veliki interes za Hrvatskom obeležio je i jul koji se gotovo izjednačio rezultatima iz 2019. godine, a s nekih tržišta poput Nemačke, Češke, Poljske, Austrije nas je posetilo čak 215.000 turista više nego u julu 2019. godine", istakla je ministarka turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Ulaskom u jul, kako je navela, koji je uobičajeno po turističkim kretanjima najintenzivniji mesec u godini, očekuje se nastavak tog trenda što će, veruje, pratiti i odlični finansijski rezultati.

Brnjac je rekla i kako gosti svake godine prepoznaju nove vrednosti u hrvatskoj turističkoj ponudi, ove je godine pušten u promet Pelješki most koji je skratio putovanje automobilima na krajnji jug, a i sam most je postao turistička atrakcija.

"Naš je zadatak da se potrudimo i u ovom najintenzivnijem periodu da gosti budu zadovoljni uslugom i doživljajem kako bi trajno upisali Hrvatsku na kartu svojih omiljenih destinacija", istakla je Brnjac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

179 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: