Trijumfalna kapija zadivila Makrona: "Remek-delo, ispunjenje jednog ludog sna"

Emanuel Makron je u četvrtak inaugurisao jedan od najvažnijih pariskih spomenika - Trijumfalnu kapiju, posthumnu viziju umetnika Krista koji je umro 2020. godine.

Izvor: B92

Petak, 17.09.2021.

12:52

Trijumfalna kapija zadivila Makrona:
Foto: Profimedia

"U mislima su nam Kristo i Žan-Klod. Oni bi bili jako dirnuti, ovo je ispunjenje 60-godišnjeg sna", izjavio je francuski predsednik u govoru na krovu spomenika u prisustvu gradonačelnice Pariza Ane Hidalgo i bivšeg gradonačelnika Njujorka Majkla Blumberga. "To je bio ludi san i vi ste ga ispunili, Vladimire (Javačev, umetnikov nećak), beskrajno hvala", dodao je Emanuel Makron.

Pohvalio je "remek-delo koje ništa ne košta poreske obveznike i koje pridonosi sjaju naše zemlje" i zahvalio je "svima koji su omogućili ostvarenje tog projekta".

25.000 kvadrata tkanine i 3.000 metara crvenog konopca

Plod višenedeljnog rada, za umotavanje tog znamenitog mesta francuskih komemoracija trebalo je 25.000 kvadratnih metra reciklirane srebrno-plave tkanine i 3.000 metara crvenog konopca. Instalacija će biti postavljena do 3. oktobra.

To delo je ostvarenje sna umetnika Krista i supruge Žan-Klod. Taj par je već 1962. potpisao foto-montažu upakovane Trijumfalne kapije, a ideju su dobili gledajući ga iz svog prvog stana u Aveniji Foš.

"To će biti poput živog bića koje će oživeti na vetru i odražavati svetlost. Nabori će vibrirati i površina spomenika će postati senzualna. Ljudi će imati potrebu da dodirnu kapiju", govorio je.

14 miliona evra, bez državnih subvencija

Delo košta 14 miliona evra, ali se u potpunosti samofinansiralo bez državnih subvencija i to prodajom originalnih Kristovih dela, crteža, suvenira, pripremnih skica i litografija. Ministarka kulture Rozelin Bašelo je ranije ocenila da je to delo "divan poklon Parižanima, Francuzima i svim ljubiteljima umetnosti".

Osim pohvala, delo je podstaklo i kontroverze. U subotu je u dnevnom listu "Mond" arhitekta Karlo Rati, jedan od Kristovih prijatelja, pozvao na napuštanje "estetike rasipnog umotavanja".

To je takođe "vrlo ekološki" projekat, branio se umetnikov nećak i dodao da je tkanina u potpunosti reciklirana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: