6 slika Rima iz druge perspektive

Rim je pravo remek delo prepuno arhitektonskih čuda, ali i prestonica kulinarske „umetnosti“. Ipak, možda i prečesto turisti koji polaze utabanim stazama vodiča, propuštaju njegove nešto skrivenije lepote.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.07.2012.

11:45

Default images

Predstavljamo vam šest stvari koje morate obići u Rimu, a nećete ih naći u turističkim vodičima.

1. Lov na blago

travisd666 / Flickr.com
Rim ima bezbrojne znamenitosti – Trg Navona, Forum i Koloseum, Trajanove stubove, Fontanu di Trevi... Sve one su tako blizu jedna druge da vam je dovoljan jedan vikend da ih obiđete, a što je najvažnije, za većinu njih ulaz je besplatan. Međutim, uvek postoje neke nove stvari za otkrivanje.

Na primer, klasične turističke ture retko uključuju blaga Galerije Borgeze, smeštene u istoimenoj vili. Vredna je alternativa Vatikanu kada je tamo velika gužva.

2. Savršena pica

felixtriller. / Flickr.com
Jedna od radosti posete Rimu je pronalazak dobrih restorana. La Montecarlo u Vicolo Savelli ukrašen je fotografijama gazde Karla sa poznatim gostima, a cene su gotovo neverovatno niske (za Rim, naravno) - dve pice i pola litra frapea koštaju 25 evra.

Treba posetiti i Trattoria da Giggetto na Via del Portico d’Ottavia, gde kuvari pripremaju najlepše pržene artičoke i filete bakalara. Doduše, neće vas razočarati ni jedan mali, porodični restoran u Rimu. Kada je reč o kafićima, dobar izbor su Tazza d’Oro kod Panteona i Cafe Pace (Via della Pace).

3. Filmska scenografija

Kada bi kojim slučajem meteorit pao u Rim, njegovi stanovnici mogli bi da ga obnove i to u potpunosti, zahvaljujući tome što je ovekovečen u bezbrojnim filmovima.

Ipak, jedan od najupečatljivijih možda je „Odmor u Rimu“ (Roman Holiday) sa Gregorijem Pekom i Odri Hepbern. Postoji cela ruta ubeležena i na sajtu gpsmycity.com koja povezuje lokacije iz filma i vodi vas do najlepših ulica u gradu. Jedna od njih svakkao je Via Margutta, prepuna galerija gde su živeli Džo Bredli (Pekova uloga iz „Odmora u Rimu“), kao i stvarni Federiko Felini.

4. Ugao pesnika

Kitsova kuæa u Rimu (Foto: Wikimedia Commons)
Jedno važno mesto u Rimu nema nikakve veze sa grandioznim spomenicima, slikarstvom i arhitekturom. To je mesto na kom je jedan od odbačenih 25-godišnjaka proveo poslednjih šest meseci života. Pesnik Džon Kits umro je od tuberkuloze 1821. u jednom sobičku koji gleda na Španske stepenice.

5. Ka brdima

romecavalieri.it
Veličanstveni Rim je najbolje vidljiv sa nekog od brežuljaka. Ako imate u planu da stalno uživate u njegovoj panorami, trebalo bi da odsednete u hotelu Rome Cavalieri, koji se nalazi zapadno od Tibra.

Budući da ima pet zvezdica, moći ćete da uživate u luksuznom spa centru, divnim bazeima i odličnom L’Uliveto restoranu. Osim toga, Cavalieri za razliku od drugih hotela čuva i vrednu umetničku kolekciju i originalne kostime Rudolfa Nurejeva.

6. Renesansni mermer

ho visto nina volare / Flickr.com
Santa Maria della Vittoria crkva je koja možda najbolja predstavnica Renesanse u Italiji. Tu se nalazi „Zanos svete Tereze“, Berninijeva spokojna, ali strastvena skulptura od belog mermera.

Odlična je i Karavađova Santa Maria del Popolo, a ne treba propustiti i njegovu Trilogiju svetog Mateja u San Luigi dei Francesi, kod Panteona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: