Bodrum - "jeftini šik"

Dok neka mesta imaju poteškoće da privuku turiste, Bodrum sigurno nema taj problem, s obzirom da je jedna od naposećenijih destinacija ovog leta.

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2011.

10:29

Default images

Turska je prošla kroz neke teškoće kada se o turizmu radi, ali Bodrum je dokazao da je to trenutno, a klasa koju poseduju je stalna. Divna tirkizna obala koja je bila jedna od omiljenijih i Marku Antoniju i Kleopatri, nekoliko velikih odmarališta, mesta za provod ali i za pravi odmor… Među slavnima koji su letovali u Bodrumu su i fudbaler Kristijano Ronaldo i glumica Ketrin Zita Džons.

Ono što Bodrum čini tako posebnim nije samo bogata istorija (i fascinantne znamenitosti koje možete posetiti) već i odlična ponuda hotela i finih restorana. Ovaj grad privlači i bogate biznismene ali odmor na ovom mestu mogu priuštiti i široke narodne mase.

Proteklih par godina, oblast oko Bodruma doživela je neverovatan razvoj: sagrađeni su luksuzni tržni centri ali i novi Anam resort koji se uskoro otvara. Ali ne morate biti bogataš da biste uživali u čarima svega što ovo mesto pruža.

Dok su cene turističkih destinacija prilično skočile: Portugal za 39%, Španija za 41% a Hrvatska za 47% - u Turskoj su cene veće samo za 2%. Od glavnih evropskih letnjih destinacija samo je Bugarska jeftinija od Turske. Bodrum, koji upoređuju sa Sent Tropeom, nudi “jeftini šik”.
Ostaci Mauzoleja, Foto: HBarrison/Flickr
Turisti su ovde nekada dolazili da vide mauzolej u Halikarnasu, jedno od sedam svetskih čuda. Slično velikoj piramidi u Egiptu i ovo mesto predstavlja grob kralja Mauzola iz Karije u Maloj Aziji koji je on podigao 353 god.p.n.e. Ipak, Mauzolej se razlikuje od piramida po mnogo čemu - između ostalog, lepota građevine je ta koja je, više nego njena veličina, zadivila milione ljudi od vremena izgradnje pa sve do danas.
Foto: HBarrison/Flickr
Ali dok ima mnogo starih znamenitosti kojima se možete diviti, tu su i nove atrakcije. Grad je pun fantastičnih klubova u kojima se možete provoditi do ranih jutarnjih sati. Čuveni klub Halikarnas je mesto gde se skupljaju svi ljubitelji žurki. Na plesni podijum može stati oko 5.000 ljudi, a tu je i neverovatna svetleća fontana, visoka 15 metara. Sve to je upotpunjeno odličnim laserskim osvetljenjem. Drugi veliki klub je Bodrum, u koji staje 2.000 ljudi.

Ono čime su turisti posebno zadovoljni je visoki kvalitet hotelske i restoranske hrane kao i toplo i prijateljski nastrojeno stanovništvo.

I za decu ima mnogo atrakcija u ponudi: dečijih klubova i specijalnih obroka samo za mališane. Mnogo toga možete raditi ako vam dosade plaže i kupanje. Ima mnogo ekskurzija na koje možete otići: od razgledanja istorijskih znamenitosti do posete napuštenim selima i mlinovima…

I dok danas poznati i bogati troše stotine hiljada dolara na ekskluzivna letovanja, vi možete imati isto ali za vrlo povoljnu cenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: