Kratak vodič kroz Napulj

Nekada srce Rimske imperije Napulj je istorijski centar krcat uskim uličicama koje vode do oblalske promenade sa romantičnim pogledom na Vezuv. U Napulju ćete videti građevine pod zaštitom Unesko-a, stabla limuna i užurbani gradski život.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2011.

10:45

Default images

Sa toplim vremenom i kulturnim festivalom Maggio dei Monumenti (Maj spomenika) proleće je idealno vreme za posetu Napulju. Takođe, lepo je i tokom septembra i oktobra kada je u toku Pizzafest, takmičenje u pravljenju svetski poznatog specijaliteta.

Šta videti

Katakombe di San Ðenaro, Foto: deadicated/Flickr
- Najstarije napuljske drevne katakombe Catacombe di San Gennaro datiraju iz drugog veka. Ukrašene su ranim hrišćanskim freskama i ispresecane grobnicama, hodnicima i dvoranama.

- Merkato di Porta Nolana je glavna ulična pijaca gde možete kupiti svega – od sveže ribe, do raznog voća i povrća, peciva i cigareta.

- Jednostavna fasada Cappela Sansevero nije u skladu sa velelepnim skulpturama unutra. Neverovatna statua Isusa vajara Đuzepea Sanmartina prekrivena je kamenim velom tako realistično, da vam se čini da možete da ga podignete.
Nacionalni arheološki muzej, Žtrve Pompeje, Foto: Get directly down/Flickr
- Nacionalni arheološki muzej (Museo Archeologico Nazionale) ima možda i najbolju grčko-rimsku kolekciju artefakata uključujući i blago iz Pompeja.

- Na istočnom kraju grada uz more nalazi se najstariji zamak u Napulju, Castel dell’Ovo koji potiče iz 12. veka.

- Na zapadu, Piazza Vittoria označava početak Rivieta di Chiaia, dugog bulevara koji nudi najbolji pogled na zalazak sunca iznad Vezuva.

Šta pojesti i popiti

Foto: Ozchin/Flickr
- Da Michele je najpoznatilja picerija u Napulju. Tu se služe samo dva tipa pice: margarita (sa paradajzom, bosiljkom i mocarelom) i marinara (sa paradajzom, belim lukom i origanom – bez morskih plodova)

. - Svako, od studenata do profesora, stiska se oko stolova Trattoria Mangia e Bevi. Oni dolaze na domaću hranu po izuzetno niskim cenama. Uživajte u sočnim svinjskim kobasicama i brokoliju sa lokalnim ljutim papričicama.

- Gotovo 150 godina stara La Scialuppa je idealna za romantične večere. Plodovi mora su prelepi, kao i izbor vina.

- Dora je jedan od napuljskih najfinijih restorana u kojima se služe plodovi mora. Navalite na grilovane škampe i uživajte u pesmi Napolitanaca. Morate rezervisati sto unapred.

- La Stanza del Gusto ima bogat izbor sireva za predjelo, dok za glavno možete pojesti neobičnu kokošiju paštetu sa sosom od jagoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: