Ovaj mineral je novo zlato, i Srbija može biti vodeća u izvozu

Investicije u Srbiji u istraživanja rudnih nalazišta su u 2017. iznosila oko 60 miliona evra, a trenutno postoji 130 istražnih i 220 eksploatacionih polja.

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2018.

17:51

Ovaj mineral je novo zlato, i Srbija može biti vodeća u izvozu
(Foto: Thinkstock)

To je izjavio ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

"Rudarstvo na području Srbije ima veoma dugu tradiciju a Srbija je zbog svog mineralnog potencijala oduvek bila privlačno područje za ulaganje u rudarstvo i geološka istraživanja", kazao je Antić na konferenciji o rudarstvu na Balkanu koju je u Beogradu organizovala trgovinska misije britanske ambasade.

Na skupu kojem su prisustvovali predstavnici 20 britanskih rudarskih kompanija Antić je ocenio da je pogodan ambijent za dolazak stranih ulagača stvoren i donošenjem modernog Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, krajem 2015. godine.

"Jedan od glavnih pokazatelja porasta ulaganja u sektor rudarstva su dva projekta geoloških istraživanja koja sprovode vodeće svetske kompanije u ovoj oblasti, a to su RIO TINTO – projekat istraživanja litijuma 'Jadar' i NEVSUN – projekat istraživanja bakra i zlata 'Čukaru Peki", kazao je ministar.

On je rekao da je, prema podacima kompanije Rio Tinto, do sada u projekat "Jadar" uloženo oko 90 miliona dolara, a da bi se otvaranjem rudnika "Jadar" stvorio potencijal za snabdevanje 10 odsto globalne tražnje za litijumom – što bi pozicioniralo Srbiju kao jednog od vodećih snabdevača važnim mineralima u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: