Žute minđuše i sloboda za kuce

U Prihvatilištu za životinje u Jagodini, otvorenom u septembru 2012. godine, u toku je sprovođenje programa "uhvati, steriliši i vrati", kroz koji je od polovine februara prošlo oko 60 pasa, od kojih je većina, sa "žutom minđušom" u uhu, vraćena na ulicu.

Izvor: B92

Utorak, 29.04.2014.

14:11

Default images

Reč je o sprovođenju programa kontrole i smanjenja ulične populacije pasa u gradu, rečeno je novinarima u Veterinarskoj stanici u Jagodini koja obavlja sterilizaciju, vakcinaciju i čipovanje pasa u prihvatilištu.

Čipovanje i vakcinacija po psu "košta" 1.400 dinara, a sterilizacija, "u zavisnosti od težine", oko 28 evra, a troškove snoši lokalna samouprava.

Jedna od tačaka ovog programa je i primena CNR (catch-neuter-return) metode, uhvati, steriliši i vrati, i psi koje građani vide na ulicama Jagodine sa žutim markicama u uhu, prošli su ovu metodu, odnosno vakcinisani su protiv besnila, čipovani i sterilisani, objašnjavaju veterinari.

Predsednica Udruženja za zaštitu životinja "Agros" Inda Marjanović, koja je sa predsednikom Skupštine grada Draganom Markovićem - Palmom otvorila prihvatilište, istakla je da je plan da se isti postupak primeni i kod životinja koje građani čuvaju i hrane po parkovima ispred stambenih zgrada. Ona je ocenila da Jagodinci "veoma teško udomljavaju napuštene životinje" i napomenula da "radije daju po nekoliko stotina evra kako bi kupili štene, nego da udome štene iz prihvatilišta".

Marjanović je istakla da je Prihvatilište u Jagodini, "dobro, nemamo primedbe na uslove za smeštaj životinja, a ni na rad osoblja".

Prihvatilište za životinje u Jagodini je kapaciteta 200 životinja, prostire se na oko pola hektara i izgrađeno je po evropskim standardima i propisima. Ispunjava stroge ekološke i veterinarske zahteve. Ima podno grejanje, klima uređaje, veoma dobro opremljenu Veterinarsku ambulantu.

Izgradnja Prihvatilišta je "koštala" 12 miliona dinara. Skupština grada je u aprilu 2013. godin donela i "Strategiju o zaštiti životinja" čiji je autor veterinar Vladimir Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: