"Hrabar svet stvara, ne izdaje saopštenja"

Kultura bez političke podrške teško može da preživi u svom vremenu, može da stvara, a da bi bila prepoznata, potrebno je da sačeka povoljnija vremena, kaže glumac i reditelj Miki Manojlović.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 27.03.2015.

13:10

Default images
Foto: B92

Kako kaže, između kulture i politike postoji "fini ili nefini" odnos, a za njen opstanak potrebno je doći do nivoa da taj odnos bude pristojan.

"Valjalo bi da se pronađe taj pristojan odnos između politike i kulture. Društvo koje ga pronađe, ono onda može da ide napred", rekao je Manojlović u Kažiprstu B92.

Manojlović, pred premijeru predstave "Romeo i Julija" u Beogradu 5. aprila, na kojoj su zajedno radili umetnici iz Beograda i Prištine, kaže da će ona pokazati da delovi intelektualne elite dva grada mogu da osveste činjenicu da je život sa samim sobom nepotreban i nedovoljan i da je razmena, sa razlogom, važan i neophodan deo života.

Govoreći o kontekstu koji prati ovaj događaj, Manojlović kaže da je sama predstava važna, jer ozbiljan, inteligentan, hrabar i darovit svet ne daje zvanično saopštenje o bilo čemu, već taj svet zajedno nešto stvara.

"Ljudi iz Beograda i Prištine zajedno rade na nečemu, to smatram posebnom važnošću. Važnost događaju daje i mesto odigravanja, Narodno pozorište, a važnim ga čini i to što je ozbiljan broj umetnika imao potrebu da progovori na temu ljubavi, mržnje i komunikacije", rekao je Manojlović.

Kako je rekao, te tri osnovne stvari o kojima govori Šekspir u svojoj drami, čine, obeležavaju i katkad ometaju naše živote.

"Ova predstava je refleks, istraživanje o te tri stvari. U predstavi ne postoji formalna podela kada ko govori koji jezik, već iza te odluke stoji ozbiljan rad. Mislim da se ljubav, netrpeljivost i komunikacija ne tiču samo srpskog i albanskog jezika, već i mnogih drugih jezika koji su tako blizu, a udaljeni", rekao je Manojlović.

Manojlović kaže da se predstava ne bi desila u ovom obliku da nije bilo ozbiljnog razumevanja Ministarstva kulture, Vlade Srbije i njenog predsednika, Beograda, ali i razumevanja prištinskih vlasti.

"Bila bi u ovakvoj formi, ali ne na ovom nivou. Ovoga puta se ovakva stvar ne šunja po obodima kulturnih zbivanja", kaže Manojlović.

Predstava "Romeo i Julija" imaće svoju premijeru u nedelju 5. aprila, na velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Na predstavi, koju režira Manojlović, radili su beogradska Radionica integracije i Ćendra multimedija iz Prištine. Koproducent predstave je poznati pozorišni autor iz Prištine Jeton Neziraj. Romea igra Alban Ukaj, a Juliju u alternaciji Milica Janevski i Jovana Gavrilović.

U glumačkom ansamblu su i Mensur Safciju, Nikola Rakočević, Armend Ismajli, Nebojša Glogovac, Goran Jevtić, Armend Baloku, Faris Beriša, Uliks Fehmiju, Edona Reshitaj, Nataša Tapušković, Anita Mančić i Arta Selimi.

Scenograf je Branko Hojnik, kostimograf Zora Mojsilović Popović, koreograf Sonja Vukićević, kompozitor Vladimir Pejković.

Poznatu Šekspirovu tragediju preveli su na srpski Živojin Simić i Sima Pandurović, a na albanski jezik Fan. S. Nolji i Alki Kristi.

Reprizna izvođenja u Beogradu najavljena su za 8. april, i to u dva termina, od 17 sati i od 21 sat, i za 9. april, u terminu od 19.30. U maju će predstava biti izvedena u Prištini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: