"Pre kiše" među 500 revolucionarnih filmova

Švajcarski filmski centar "Filmpodium" u Cirihu uvrstio je makedonski film "Pre kiše" reditelja Milča Mančevskog među 500 najrevolucionarnijih filmova u istoriji kinematografije.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 24.12.2014.

14:58

Default images

Kako navode mediji u Skoplju, makedonski film "Pre kiše" našao se na listi najrevolucionarnijih filmova svih vremena zajedno s "Građaninom Kejnom" Orsona Velsa, "Rašomonom" Akira Kurosave, kao i sa filmovima Felinija, Bergmana, Hičkoka i Kjubrika.

"Pre kiše" je makedonski film iz 1994. godine čiju filmsku radnju čine tri priče: "Reči", "Lica" i "Slike", čija su glavna tema tragične i nesrećne ljubavi u vreme ratova i međunacionalnih sukoba zbog raspada bivše SFRJ.

"Pre kiše" je i "Njujork tajms" uvrstio među 1.000 najboljih filmova svih vremena, za film Milča Mančevskog u Firenci je održana akademska konferencija, a film je i deo predavanja na mnogim univerzitetima u svetu.

Ovo ostvarenje osvojilo je do sada više od 30 međunarodnih nagrada među kojima su Zlatni lav u Veneciji i Zlatni kondor u Argentini, a nagrađivan je i u Švedskoj, Brazilu, Rusiji, Turskoj i Belgiji, kao i od Unicefa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: