Preminuo slikar Sava Stojkov

Danas je u Somboru u devedesetoj godini života, nakon kratke ali teške bolesti, preminuo poznati vojvođanski i srpski slikar Sava Stojkov, prenosi portal SOinfo.

Kultura

Izvor: Izvor: SOinfo.org Autor: Milan Stepanoviæ

Sreda, 20.08.2014.

11:16

Default images

Rođen u Somboru 1925. godine, Stojkov se već kao mladić počeo baviti slikarstvom, a prvu samostalnu izložbu imao je 1945. godine u Osijeku. Slikanje je, osim ostalog, učio i u ateljima Đorđa Andrejevića Kuna i Antona Hutera.

Vojvođanska priroda i ljudi predstavljali su središnji motiv njegovog slikarstva, koje je, tokom više od sedam decenija, prolazilo kroz nekoliko slikarskih faza i pravaca. Svoja najpoznatija dela Sava Stojkov

je načinio u maniru naive i hlebinske škole, kao i u pravcu poetskog realizma, u kojem je istrajavao tokom poslednje četiri decenije svog slikarskog rada. Bio je jedan od najpoznatijih jugoslovenskih i srpskih slikara na staklu, a njegovo slikarstvo, u kome se jednako uspešno iskazao kao pejzažista i kao portretista, bilo je izrazito prijemčivo širokom krugu ljubitelja ove vrste umetnosti.

Samostalno je izlagao na preko 500 izložbi na svim kontinentima, a učestvovao je i na više od 600 kolektivnih izložbi. Za svoj umetnički rad dobio je preko 40 nagrada u zemlji i svetu. O njegovoj umetnosti, o kojoj su pisali najugledniji srpski i jugoslovenski likovni kritičari i istoričari umetnosti, objavljeno je deset knjiga i monografija, a snimljeno je i više televizijskih emisija i dokumentarnih filmova. Godine 2010., u istorijskom zdanju Preparandije u Somboru, Stojkov je dobio i svoju stalnu retrospektivnu galeriju.

Komemoracija povodom smrti Save Stojkova biće održana u četvrtak, 21. avgusta, u Velikoj sali Županije u Somboru, a poznati slikar biće sahranjen na somborskom Velikom pravoslavnom groblju istog dana u 16 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: