Kamerades: Otvorena izložba "Tamara Waterfront"

Na izložbi foto kolektiva Kamerades "Tamara Waterfront" koja je otvorena večeras u Uličnoj galeriji autori su predstavili seriju fotografija nastalih tokom poplava koje su zadesile Srbiju u maju ove godine.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 11.07.2014.

21:40

Default images

Izložba je podeljena u tri celine. Oni su obuhvatili trenutke plavljenja naselja, zatim prihvatilišta i pomoć koja je usledila, kao i posledice i povratak ljudi u mesta nakon povlačenja vode.

Na fotografijama su zabeležili ljude na krovovima potopljenih kuća, bujicu koja nosi automobile i mostove, napore spasilačkih ekipa da se odupru sili vode i da stignu do onih kojima je pomoć neophodna.

Oni su ovekovečili tugu i poglede onih koji su tek pristigli ispred kolektivnih centara, zagrljaje olakšanja i suze radosnice zbog ponovnog susreta, decu koja bezbrižno spavaju u sigurnom, nepoznatom ambijentu...

Kameradesi veruju da će njihove fotografije, pored toga što ostaju kao veran dokument o jednom teškom periodu u istoriji regiona, imati i opominjuću funkciju.
Tanjug / Nemanja Jovanoviæ
"Nadamo se i da će one dati makar i skroman doprinos formiranju preventivnog načina razmišljanja o stvarima i pojavama oko nas, pogotovo o onima čije se negativne posledice, uz određeni napor, mogu svesti na podnošljivu meru", navode oni.

Kamerades foto kolektiv čini grupa od šest dokumentarnih fotografa iz Beograda koji dele zajedničku misiju dokumentovanja realnosti i širenja svesnosti u polju društvenih tema na Balkanu.

Njihov rad je baziran na tradicionalnom pripovedanju, ali sa poštovanjem za visoke vizuelne, etičke i narativne standarde u foto-žurnalizmu. Kameradesi su višestruko nagrađivani fotografi koji imaju višegodišnje iskustvo rada u srpskim medijima i to su: Milovan Milenković, Nemanja Pančić, Marko Risović, Nemanja Jovanović, Marko Rupena i Saša Čolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: