Leto 2013: Ovo su najposećenije izložbe

Izložbe "Živeo život", "Gavrani" i "Carski darovi" bile su "najveći hitovi" ovog leta, kada je reč o broju poseta, kako kod turista tako i kod Beograđana.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 25.08.2013.

10:32

Default images

Izložbu lepog života od 1950. do 1990. Godine pod nazivom "Živeo život", čiji je prvi deo održan od 4. juna do 31. jula u Robnoj kući Beograd, videlo je preko 40.000 ljudi, što je čini jednom od najposećenijih izložbi u ovom periodu u Beogradu.

Takođe, veoma posećena izložba bila je "Gavrani" akademika i slikara Vladimira Veličkovića u Galeriji SANU koju je u periodu od kraja maja do sredine jula posetilo 32.000 ljudi.

"Prvih dana ljudi su čekali u redu da uđu u Galeriju. Za prva tri dana izložbu je videlo je 7.500 ljudi. U isto vreme se održavala izložba njegovih crteža i kolaža u Muzeju 'Cepter'", rekla je Tanjugu šef izložbenog prostora Galerije Rada Maljković.
Otvaranje izložbe Gavrani (Foto: Tanjug / Miloš Jelesijeviæ)
Izložbu, koja je u Galeriji SANU otvorena 17. jula "Umetnost XVIII veka u kolekciji Galerije Matice srpske" do sada je videlo 17.000 posetilaca, što je takođe dobra poseta, dodala je ona.

Veliko interesovanje publike, kako strane tako i domaće izazvala je i izložba "Carski darovi" u Muzeju istorije Jugoslavije koja je otvorena 21. jula, a videlo ju je oko 12.000 posetilaca. Zbog velikog interesovanja ova izložba poklona koje je Josip Broz Tito dobio od svetskih zvaničnika, produžena je do 22. septembra.

Kako je Tanjugu rekla Mirjana Slavković iz MIJ-a, oko 25.500 posetilaca je u periodu od kraja aprila do juna bilo u prilici da vidi seriju izložbi dizajna bivše Jugoslavije pod zajedničkim nazivom "Dobar dizajn".
Detalj sa izložbe Carski darovi (Foto: Tanjug / Tanja Valiè)
Dobru posetu u letnjem periodu zabeležio je i Narodni muzej čiju je postavku "Konstantin Veliki. Milanski edikt (313). Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije", koja je otvorena od 2. jula i koja će trajati do 8. septembra, videlo 5.186 posetilaca.

"Autori izlozbe odabrali su 180 izuzetnih eksponata, među kojima su čuveni portret Konstantina Velikog iz Niša, Beogradska kameja, vojni paradni oklop iz Ritopeka, pozlaceni paradni šlemovi, kao i odabrani eksponati sa predstavom Hristovog monograma koji propovedaju o privatnoj i javnoj poboznosti", rekla je Tanjugu Lidija Ham iz Narodnog muzeja.

Ham je podsetila da je u sklopu izložbe, organizovan i prateći program u vidu stručnih vođenja, radionica i tematskih predavanja, a da je u tim programima učestvovalo 822 posetioca.
Izložba o Konstantinu Velikom (Foto: Tanjug / Filip Krainèaniæ)
Istorijski muzej Srbije, koji ove godine proslavlja 50 godina postojanja u periodu od 13. aprila do 17. avgusta posetilo je ukupno 10.147 posetioca, rekao je Tanjugu saradnik za marketing u toj ustanovi Nenad Beljinac. On dodaje da su u tom periodu posetioci bili u prilici da vide izložbu "Karađorđevići i Obrenovići u zbirkama Istorijskog muzeja".

Galeriju ULUS-a svakoga dana poseti u proseku do 100 posetilaca, a u periodu od juna do avgusta svi zainteresovani bili su u prilici da vide izložbe Velje Mihailović, (5 - 18. jun), Edvina Romanovića (19. jun - 2. jul), Slavka Krunića (2 - 16. jul), Aleksandre Vasović (31. jul - 13. avgust) i Tijane Kojić, čija postavka je otvorena 15. avgusta i trajaće do 27. avgusta, rekla je Tanjugu kustos Galerije Olivera Vukotić.

Stalnu postavku Vojnog muzeja, prema rečima potpukovnika dr Ivana Mijatovića, zastupnika načelnika te ustanove, je od maja do avgusta 2013. godine videlo oko 12.000 ljudi, a muzej je posetilo i 16 poseta vojnih i državnih delegacija.

Pročitajte koji su muzeji ovog leta bili omiljeni među strancima u Beogradu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: