"Verax" - prvi film o Edvardu Snoudenu

Film je snimljen bez proba i ponavljanja, sa glumcima i režiserima amaterima i budžetom od 650 dolara za iznajmljivanje sobe u Hong Kongu u kojoj je kratko boravio Edvard Snouden.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.07.2013.

12:19

Default images

Ali kratki film prikazan na Jutjubu ipak je prvi o "tasteru" američke Nacionalne beznednosne agencije i izvor ponosa za njegove tvorce koji su itekako svesni njegovih ograničenja.

"Verax" popularnost duguje činjenici da je emitovan dva dana pošto je Snouden iz Hong Konga prešao u Moskvu gde je i ostao, ali ga mnogi kritikuju da je i pored četvorice režisera amaterski i očajno odigran.

Petominutni film prepun je atmosfere Hong Konga i melodramatične muzike, a glavnu ulogu igra Endru Kromik, američki učitelj u Hong Kongu koji neobično podseća na Snoudena.

Kromik ne haje preterano za kritičare i podseća da niko od glumaca nije profesionalac i da niko nije ni očekivao da će snimak na Jutjubu izazvati toliko pažnje.

"Mislim da je način na koji je snimljen kul", rekao je on AP-u. "Svi smo mi amateri, scene su snimane samo jednom. Sve je bilo u fazonu 'akcija, snimanje, OK gotovi smo'. Sasvim je u redu što ljudi misle da je ovo najgora gluma na svetu. Meni je to sasvim ok. Mi smo ionako to doživeli kao video snimak sa Jutjuba".
Džef Floro (Beta/AP)
Džef Floro kaže da su on i ostali režiseri - Edvin Li, Šon Ce i Markus Cui samo želeli da snime nešto što je u tom trenutku bilo relevantno za Hong Kong. Florov dnevni posao su finansije, a snimanje filmova hobi.

S obzirom na to da se o Snoudenu u tom trenutku nije mnogo znalo, režiseri su odlučili da pažnju posvete odnosima i vezama različitih grupa i agencija u Hong Kongu.

"Osećali smo da je tu tenzija i pustili smo je da prolazi kroz te krugove i nismo se fokusirali na Edvarda Snoudena jer nismo imali mnogo informacija o njemu", objasnio je Floro.

Novac nije bio glavna briga režisera koji su potrošili 645 američkih dolara za film, najviše za iznajmljivanje sobe u Mira hotelu gde je Snouden odseo dok je bio u Hong Kongu.

"Ovo je više o ljubavi prema filmu i mislili smo da je to važno za Hong Kong. Da smo želeli da zaradimo proveli bismo više vremena snimajući nešto duže i zaista bismo se potrudili da ga prodamo", objasnio je Floro.

Plan je da "Verax" sada krene na turneju po filmskim festivalima a reditelji su otvoreni i za snimanje nastavka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: