Zafranović: "Bez oprosta za zločine ostaje prostor za mržnju"

Dok neko ne klekne u Jasenovcu i ne zatraži oprost za zločine kao što je to učinio Vili Brant u Aušvicu verujem da će ostati prostor za nove mržnje i ratove u regionu, kazao je Tanjugu reditelj Lordan Zafranović.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 14.12.2018.

21:12

Zafranović:
Foto: Printscreen Tanjug/Video

Jedan od najznačajnijih filmskih autora jugoslovenske kinematografije gost je Beograda gde prisustvuje dvodnevnoj konferenciji posvećenoj velikanu filmske kritike Ranku Munitiću u organizaciji Filmskog centra Srbije.

Zafranović ističe da je malo razočaran okolnostima koje koče snimanje njegovog "Djeca Kozare".

"Do sada smo dva puta aplicirali na konkurs Filmskog centra Srbije i oba puta je naš film odbijen. Nismo dobili sredstva ali sam siguran da ćemo u narednom periodu nabaviti novac i početi snimanje ostvarenja "Djeca Kozare". Verujem da će i Srbija naći način da nam pomogne, jer je reč o zločinima nad srpskom decom".

On je siguran da bi njegov novi film imao veliki uspeh u inostranstvu.

"Taj film nam je itekako potreban danas. Migracije ljudi u celom svetu izazvane su užasnim ratovima, a stradanje dece Kozare u ustaškoj NDH je jedan od najmračnijih zločina u istoriji Evrope u kojoj danas živimo", kazao je Zafranović.

Slavni reditelj će sutra biti gost beogradskog CZKD povodom obeležavanja 40 godina od snimanja njegovog filma filma "Okupacija u 26 slika".

Osim njega u razgovoru sa publikom posle projekcije filma učestvovaće Tanja Bošković, Dušica Zzegarac, Ivan Klemenc, Frano Lasić, Borka Pavićević, Filip David i Srđan Vučinić. Zafranović napominje da je film "Okupacija u 26 slika" u zreloj kinematografiji koja se borila sa različitim nivoima cenzure.

"Svakim filmom osvajali smo mali deo slobode u Jugoslaviji. Ipak nekoliko godina pre raspada jugoslovenska umetnička scena je dostigla vrhunac. Muzika, slikarstvo, književnost, film bili su plod epoha koja je stvorila okolnosti za izuzetna umetnička dela. Tako je nastala i moja "Okupacija u 26 slika" kazao je Zafranović.

Za sebe kaže da pripada grupi umetnika koja se zabrinula sedamedesetih godina prošlog veka da bi se zlo agresivnog nacionalizma moglo ponoviti u Jugoslaviji.

"Zato sam umetničkim krikom kakav je film "Okupacija u 26 slika" želeo da ukažem na tu opsanost. Sećama se svog zaročaranja vestima koje stižu iz Jugoslavije kada sam u Parizu završavao film "Testament" o suđenju Andriji Artukoviću minsitru u vladi NDH koji je potpisao rasni zakon kojim je bila otvorena paleta zločina nad nedužnim ljudima od strane ustaškog režima", kazao je Zafranović.

Prema njegovim rečima, "Okupacija u 26 slika" je izuzetno aktuealn film i u današnje vreme.

"U Hrvatskoj se sete teme mog filma samo kada je obeležavanje neke godišnjice u Jasenovcu nače je sve pokriveno diplomatskim floskulama. Dok neko ne klekne u Jasenovcu i ne zatraži oprost za zločine kao što je to učinio Vili Brant u Aušvicu verujem da će ostati prostor za nove mržnje i ratove u regionu", zaključio je Zafranović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: