Međunarodni projekat "Made In" spaja stare zanate i savremeni dizajn

Organizacija Mikser sa ponosom najavljuje početak dvogodišnjeg međunarodnog projekta "Made In" iz oblasti dizajna i kulturnog nasleđa koji je nastao iz potrebe da se ukaže na značaj tradicionalnih zanata i manufaktura u kreiranju i očuvanju lokalnog i evropskog kulturnog identiteta, kao i na njihov potencijal da kroz saradnju sa dizajnerima doprinesu autentičnom i održivom savremenom dizajnu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 18.10.2018.

10:50

Međunarodni projekat
Foto: Promo

Projekat se fokusira na uspostavljanje platforme za razmenu znanja, kostruktivni dijalog i stvaranje uslova za inovativne oblike saradnje između tradicionalnih zanatlija i savremenih dizajnera, sa dugoročnim ciljem revitalizacije zanata, edukacije dizajnera o materijalnom i nematerijalnom kulturnom nasleđu, kao i promovisanja evropskog nasleđa zanata i inovativnog savremenog dizajna u najširoj javnosti.

Aktivnosti projekta uključuju mapiranja zanata u svim partnerskim zemljama, nekoliko međunarodnih konferencija i seminara, dizajnerske rezidencije, radionice, publikacije i finalnu izložbu, kao i razvoj Made In internet portala kao svojevrsnog inventara nosilaca znanja.

Projekat "Made In: Crafts-Design Narratives" je delom podržan od strane Evropske Unije kroz program Kreativna Evropa i okuplja priznate organizacije iz regiona sa dragocenim iskustvom u ovom polju: Muzej za umetnost i obrt - MUO (Zagreb) koji je nosilac projekta, Werkraum Bregenzerwald (Austrija), Muzej arhitekture in oblikovanja - MAO (Ljubljana), Oaza kolektiv (Zagreb), kao i Nova Iskra i Mikser (Beograd).

Prva u nizu aktivnosti je međunarodna konferencija "Design & Crafts in Dialogue" koja se održava u Beogradu 25. Oktobra, 2018. godine u organizaciji kolektiva Nova Iskra, uz podršku partnera projekta. Konferencija će predstaviti dizajnere, edukatore, preduzetnike, autore i inicijative iz Švedske, Velike Britanije, Austrije, Hrvatske, Srbije, Nemačke i Slovenije koji istražuju odnose između savremenog dizajna i tradicionalnih zanata.

Vrednost zanata sve više se prepoznaje u kreativnim, ekonomskim, društvenim, kulturnim i političkim kontekstima. Na pola puta između sve fluidnijih granica između disciplina i sveprisutne aproprijacije zanata, njegovo značenje se fundamentalno menja. Dok se njegove veze sa vrednostima kao što su autentičnost i anti-konzumerizam dovode u pitanje, zanat bi mogao da predstavlja novu vrednost u budućnosti proizvodnje. (Alex Coles, Post-Craft: Towards New Economies of Making)

Bogat, međunarodni program uključuje uvodna predavanja koja će prezentovati svetski- priznati ekspert i teoretičar Alex Coles (University of Huddersfield, UK) i Ivana Fabrio (Studio dizajna, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), nakon kojih će uslediti prezentacije dizajnera i umetnika kao što su Emelie Röndhal (Švedska), Sanja Rotter (Hrvatska) i Marija Đorđević (Naša posla, Srbija).

Biće predstavljeno i nekoliko zapaženih projekata koji se bave istraživanjem i nadgradnjom zanatskog nasleđa iz ugla dizajna: SPOK koji realizuje Form/ Design Center iz Malmea, o kome će govoriti Anna Gudmundsdottir (Švedska); aktivnosti Werkraum Bregenzerwald predstaviće njegov direktor Thomas Geisler (Austrija), nekadašnji glavni kustos za dizajn u muzeju MAK u Beču i su-osnivač Vienna Design Week; priznata kustoskinja BIO Dizajn bijenala u Ljubljani Maja Vardjan (Slovenija) predstaviće projekat Hidden Crafts; dok će Oaza (Hrvatska) govoriti o Made In Ilica, projektu iz koga je ponikla ova međunarodna platforma. O građenju uspešnih mostova između domena dizajna i zanata govoriće i predstavnici nekoliko lokalnih brendova i specijalizovanih distributera - NITI Kilims, Makadam i Folkk, svi iz Srbije.

Prostor održavanja konferencije biće oplemenjen prezentacijom umetničkog projekta Belgrade, Work of Thy Hands nemačke umetnice the Franziske Wicke, koji predstavlja portrete beogradskih zanatlija čije veštine polako ali sigurno klize u zaborav, kroz fotografske portrete načinjene u njihovim radionicama, a koje prate njihove jedinstvene priče.

Konferencija je namenjena dizajnerima, studentima dizajna, istraživačima, kustosima, profesorima, preduzetnicima ili menadžerima dizajn brendova, malim proizvođačima i primenjenim umetnicima.

Ulaz je slobodan, ali prijavljivanje je obavezno putem onlajn formulara http://bit.ly/designandcraftsindialogue, najkasnije do utorka, 23. oktobra u ponoć. Delegati će biti obavešteni o potvrdi svog učešća narednog jutra, dok je kapacitet konferencije ograničen na 100 učesnika. Prednost će biti pružena onima čije su profesionalne ili edukatorske prakse blisko povezane sa temom konferencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: