Filharmoničari pozivaju: Spremni smo za piknik pod zvezdama

Uoči novog Muzičkog piknika pod zvezdama, koji je zakazan za večeras, Jelena Milašinović PR menadžer Beogradske filharmonije, priseća se kako je izgledao prvi koncert na otvorenom koji je orkestar održao prošle godine u novobeogradskom bloku 13 kod Ušća.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 24.06.2018.

13:21

Filharmoničari pozivaju: Spremni smo za piknik pod zvezdama
Foto: Beogradska filharmonija

"Prvi koncert Beogradske filharmonije na otvorenom nije bio samo najveći koncert klasične muzike u istoriji Srbije. Takođe nije samo ni najveći piknik koje se ikada održao i dokazao da klasična muzika može biti povod za masovno okupljanje. Prvi filharmonijski piknik je nešto mnogo više - to je fenomen koji je sve nas nepovratno promenio. To je slika grada koju smo dugo želeli da vidimo jer smo verovali da postoji, i konačno, označio je početak jedne nove ere Beogradske filharmonije", kaže Milašinović ističući da za nju nije tajna da filharmoničari imaju harizmu rok zvezdi.

"Malo je reći koliko sam ponosna što ih je publika u tako velikom broju isto doživela i uzvratila baš kao da su naši Stonsi. Dok se reka ljudi pešice vraćala sa koncerta preko Brankovog mosta, blještavih lica i osmeha, skandirala je autobusima u kojima su bili muzičari njihove Filharmonije, što je bio jedan od najposebnijih prizora koji sam doživela. Zato sam od tog momenta odbrojavala dane do ovoga koji je pred nama, a to je novi koncert na otvorenom kada će Filharmonija ponovo dokazati da je siloviti pokret koji izvlači na površinu ono najbolje u nama. A to najbolje svi imamo", kaže Milašinović i dodaje:

"Ima taj važan deo, u dokumentarcu o grupi Lajbah i njihovom čuvenom koncertu u Severnoj Koreji, kada se upoređuju masovni događaji u komunističkom i kapitalističkom kontekstu. S jedne strane je to čuveni slet, što je prevedno u "zapadni" svet – rok koncert. A u suštini oba je želja za zajedništvom i osećajem pripadnosti. E to je za mene Beogradska filharmonija, tačka okupljanja u kojoj nas velika muzika spaja tako da se istinski razumemo. I da vam kažem, ne krijem da rad na ovakvim gigantima uzme koju godinicu života, ali zato ostaje ponos bar za tri naredna".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: