Poznati reper je prvi "neklasični muzičar" dobitnik Pulicerove nagrade

Reper Kendrik Lamar dobio je ovogodišnju Pulicerovu nagradu za muziku za svoj album "Damn", objavljeno je u Njujorku. To je prvo neklasično džez delo kome je dodeljena ova nagrada.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 17.04.2018.

08:36

Poznati reper je prvi
GettyImages

Dobitnici ovogodišnjih Pulicerovih nagrada za novinarstvo i umetnost objavljeni su sinoć na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku.

Odbor Pulicerove nagrade je saopštio da je Lamarov album obuhvata kompleksnost afroameričkog i američkog života. Lamar je hvaljen za svoju duboko lirski sadržaj izuzetne nastupe uživo i svoj duboki miks hip-hopa, izgovorenih reči, džeza, soula, fanka, poezije i afričkih zvukova.

Njegovi glavni albumi "Good kid, m.A.A.d city", "To Pimp a Butterfly" i "Damn" postali su umetnička dela, na kojima se nalaze pesme u kojima je Lamar pevao o tome kako je biti crnac, o uličnom životu, policijskom nasilju, izdržljivosti, preživljavanju. Njegov rep je tako postao glas generacije. U oblasti novinarstva listovi Njujork tajms i Vašington post dobili su Pulicerovu nagradu za nacionalno izveštavanje zbog osvetjavanja istrage o mogućim vezama između izbornog štaba predsednika Donalda Trampa i ruskih zvaničnika.

Njujork tajms i Njujorker su osvojili Pulicera za izveštavanje u javnom interesu za izveštaje o Harviju Vajnstajnu i seksualnom izveštavanju koje je aktiviralo pokret #MeToo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: