Neobjavljeni album grupe EKV: Zatvaranje kruga

Album "Krug“, poslednje zvučno zabeleženo svedočanstvo kultne grupe „EKV“, sa akustičnog koncerta održanog u maju 1994. godine u Prištini, svega pola godine pre smrti Milana Mladenovića, dugo se smatrao za izgubljen, gotovo „mitski“ snimak.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 01.12.2017.

14:23

Neobjavljeni album grupe EKV: Zatvaranje kruga
foto: Vesna Pavloviæ

Dvostrukim CD-om, snimkom ovog koncerta, u izdanju "Mascoma“ stavlja se tačka na opus jedne od najznačajnijih domaćih rok grupa i "krug“ se, i zaista, zatvara (nakon izdanja „Iznad grada“, snimka sa koncerta iz Sava centra 1993. godine).
foto: Vesna Pavloviæ
„Na upravo objavljenom albumu Krug instrumentarijum je sveden na akustičnu gitaru i klavir. Milan i Margita ostali su, posle svega, sami, ali ih to, sudeći po materijalu zabeleženom na ovom dvostrukom koncertnom ostvarenju, nije nimalo pokolebalo u nastojanju da u svakom trenutku daju najbolje od sebe. Očigledno – i ispravno – odlučivši da nove okolnosti prilagode sebi (umesto obrnuto) stvorili su još jednu nadahnutu i blistavu varijaciju EKV za koju je jedino šteta što nije duže potrajala. Svedena na same osnove, isključena iz svega osim mikrofona, muzika EKV prezentovana je u drugačijem obliku, ali sa istim nivoom strasti i potpunog, nesebičnog predavanja. U tom smislu nastup Milana i Margite čiji se snimak nalazi na ovom albumu uzbudljivo je, dirljivo i bez sumnje veoma ekskluzivno svedočanstvo dostojanstvenog smiraja jedne izuzetne karijere“, kaže Aleksandar Žikić, rok kritičar i pisac jedne od najboljih knjiga o EKV-u „Mesto u mećavi“.
foto: Vesna Pavloviæ
Jedan od ljudi koji su neposredno sarađivali sa članovima grupe „Ekatarina Velika“ je i naš likovni umetnik Vuk Vidor, koji je za njih uradio omote za albume „Ljubav“, „Samo par godina za nas“ i „Dum Dum“, kao i redizajn poslednjeg albuma. Kako kaže, za EKV se uvek vezivala svojevrsna „mračna estetika“. „Oni su bili ozbiljna rok grupa, pravili su ozbiljne pesme koje nisu bile vesele niti komercijalne; tekstovi su bili duboki i oni sami su istraživali tu tamnu stranu. Bilo je očigledno da njihov vizuelni identitet treba da bude ogledalo svega toga. U studiju smo preslušavali pesme i ja sam već tad dobijao neke prve asocijacije, potom bih to njima servirao, a uglavnom su bili otvoreni za sve moje predloge, jer ipak sam Milana terao da prisloni pištolj na čelo, pljune metak... Konkretno taj metak je bio simbol njegove poetike i njegovih reči, onoga što je pisao.“
foto: Vuk Vidor
Dvostruki CD "Krug“ od danas se nalazi u pretprodaji na sajtu Mascoma dok na Jutjubu možete poslušati prva dva – simbolično odabrana – singla, "Kao da je bilo nekad“ i "Krug“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: