Kultura

Ponedeljak, 05.09.2016.

08:59

Mel Gibson: Pravi heroji ne nose helanke

Mel Gibson uporedio je hrabrost Dezmonda Dosa iz “Hacksaw Ridge”, novog filma čiju režiju potpisuje, s hrabrošću superheroja iz stripova.

Izvor: Guardian

Mel Gibson: Pravi heroji ne nose helanke
Foto: Tanjug / Claudio Onorati/ANSA via AP

Razgovarajući s novinarima na konferenciji Filmskog festivala u Veneciji, Gibson je izjavio: “Razlika između stvarnog superheroja i superheroja iz stripa je taj što superheroji iz stvarnog života ne nose helanke”.

“Hacksaw Ridge” je Gibsonov prvi film posle ostvarenja "Apocalipto" iz 2006. godine.

Film govori o stvarnom čoveku Dezmondu Dosu koji je bio pripadnik adventističke crkve i koji je zbog svojih verskih uverenja odbio da nosi oružje u bitkama na Okinavi. Tokom krvavih obračuna on je bio vojni lekar, koji je na svojim rukama iznosio ranjenike s bojišta. Dos je umro 2006. godine.

Gibson kaže da je Dos bio izuzetno hrabar čovek čvrstih religijskih uverenja.

“Ući u ‘čeličnu kišu’ kako su je zvali Japanci, s olovom koje leti svuda oko vas – ući u sve to naoružan samo svojom verom, to znači da je vera u vama snažna. To je neporecivi deo istorije, koji je za mene izuzetno inspirativan”, kaže Gibson. Vidno nervozan, Gibson se kratko osvrnuo na teškoće u karijeri s kojima se suočio posle 2006. opisujući svoj odnos s Holivudom kao “preživljavanje”.

“Nekada idete, koračate unazad, kao što je to bio slučaj kod mene... Iz jednog ili drugog razloga. Možda ste samo u takvoj fazi”, rekao je on.

Posle filma “Apocalypto” Gibsona je zaustavila policija zbog vožnje u pijanom stanju, zbog čega je on vređao policajca zato što je Jevrej, a 2010. imao je rasističke izlive besa prema tadašnjoj partnerki Oksani Grigorijevoj koji su dospeli u javnost.

“Hacksaw Ridge” predstavlja visok ulog za Gibsona i reditelj se u Veneciji potrudio da ne izazove bilo kakve kontroverze. Zato je izbegao odgovor na pitanje da li film s protagonistom koji mrzi oružje zapravo predstavlja odgovor na debatu o kontroli naoružanja u SAD.

“Čovek koji odbija da dodirne oružje i učini nešto mnogo veće od ubijanja u ratu ima visoke standarde življenja... Morate da volite takvog ratnika i ukažete mu čast u filmu. Nadam se da je ovaj film u tome uspeo.”

U nekoliko svojih filmova, uključujući “Hrabro srce” i “Apocalypto”, Gibson se pokazao kao vešt reditelj scena borbe, pa je upitan kako mu je to pošlo za rukom u novom ostvarenju.

“Važna stvar prilikom oslikavanja bitke na filmu je da situacija u njoj bude jasna, a ne zbunjujuća. Treba da oslikate haos, ali da ono što publika može da vidi bude apsolutno jasno i izvučete suštinu iz sekvenci. Sve je u režiji i poznavanju učesnika scene: morate joj prići gotovo kao sportskoj utakmici. Zvuči grozno reći tako nešto o bici, ali ako niste u stanju da pratite strategiju, publika ne može da oseti ono o čemu scena govori”, rekao je slavni glumac i reditelj.

Festival u Veneciji traje do 10. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: